Endesa instal·la més torres d'alta tensió entre Juià i Bellcaire per reforçar l'alimentació a la Costa Brava

Els treballs suposen una inversió de 5,36 MEUR

A finals de juny, Endesa preveu posar en servei una nova línia elèctrica d'alta tensió que permetrà mallar la xarxa de la Costa Brava. Les obres d'aquesta estesa de 110 kV van començar a l'any passat i, a hores d'ara, ja s'ha completat nun 70% dels treballs.

Aquest matí, amb l'ajuda d'una grua, els operaris aixecaven una de les torres a la zona de Verges (Baix Empordà). Pesava 6,5 tones i tenia una alçada aproximada de 30 metres (equivalent a un edifici de sis plantes).

Aquesta era la penúltima torre que queda per aixecar; ara, les obres se centraran en acabar de tirar cablejat. Ja hi ha línia aproximadament en un 60% del traçat, que s'estén al llarg de 20 quilòmetres entre les dues subestacions (la de Juià i la de Bellcaire).

Evitar talls de llum

El responsable de línies d'alta tensió de la companyia a Girona ha explicat que, un cop es doni tensió a la línia, la Costa Brava disposarà de tres subsistemes independents de 110 kV (o el que és el mateix; tres línies). D'entrada, això permetrà evitar saturacions, perquè es podran repartir millor les càrregues entre línies. Però també evitar talls de llum en moments d'avaria o de punta de demanda.

"Davant qualsevol incidència o descàrrega en una de les instal·lacions, podrem aprofitar les altres de 110 kV per garantir el servei", ha subratllat Carles Amills. En paral·lel a la construcció de la línia, Endesa també ha introduït mesures ambientals per evitar-ne l'impacte o els danys a la fauna.

Així, algunes torres s'han pintat perquè s'integrin a l'entorn. També s'han col·locat dispositius per protegir les aus en tot el traçat (i elements anti-posada i anti-electrocució als suports més propers al Ter). A l'extrem de Bellcaire, a més, s'hi han posat mesures sonoreductores.

Per últim, a Foixà, s'ha aprofitat per compactar el pas de la nova línia de 110 kV amb una de ja existent de mitjana tensió. Els antics suports, de 25 kV, s'han desmuntat en un tram d'aproximadament 2 quilòmetres.

Santa Llogaia, a finals d'any

En paral·lel a aquesta línia, que suposa una inversió de 5,36 MEUR, Endesa també està executant una altra inversió destacada a la demarcació. Es tracta de la subestació de Santa Llogaia, que formarà part del parc elèctric dels 400 kV (on ja hi ha la conversora, la subestació de Red Eléctrica i la d'Adif, que alimenta el TAV).

La subestació d'Endesa, que ha de permetre portar l'energia de la MAT a les llars de l'Alt Empordà, suposa una inversió de 10,3 MEUR. Les obres, però, van tard a conseqüència de problemes amb els permisos administratius. Ara, un cop superat aquest escull, la companyia ja està aixecant la subestació (en aquest cas, de 132 kV) i preveu connectar-la a la xarxa a finals d'any.