28 intoxicats a la Fira del Conill de Vilafant

Tot apunta que l'aliment implicat van ser uns raviolis de pasta farcits amb salsa

L'Agència de Salut Pública de Catalunya investiga una intoxicació alimentària durant la Fira del Conill de Vilafant celebrada aquest cap de setmana i que ha afectat 28 persones. Tècnics de l'ens estan recopilant dades sobre l'establiment que hauria estat l'origen del focus. Les enquestes epidemiològiques realitzades fins ara han determinat que el presumpte aliment implicat van ser una raviolis de pasta farcits de conill amb salsa. Ara s'estan examinant les instal·lacions, la higiene, la manipulació dels aliments i els autocontrols de l'estand implicat.

L'objectiu és determinar com s'ha originat la contaminació i quin microorganisme n'ha estat el causant. Els afectats van començar a experimentar símptomes al cap de 9 i 10 hores de la ingesta. En tots els casos, van patir vòmits, mal estar i diarrea de caràcter lleu, que van remetre al cap de 12 i 24 hores. Alguns van acudir al CAP però cap d'ells va requerir hospitalització.

Una malaltia provocada per aliments contaminats

Una intoxicació alimentària és una malaltia causada per la ingesta d'aliments contaminats amb substàncies nocives per a l'organisme, com ara les toxines procedents de certs bacteris i fongs patògens. També els contaminants químics o alguns tòxics naturals presents en els aliments, com ara, toxines d'alguns bolets o peixos.

Aquestes contaminacions poden produir-se per manipulacions inadequades dels aliments durant la seva preparació o conservació posterior.