Red Elèctrica es rebel·la contra les taxes pel pas de línies elèctriques

La companyia demana buscar una "solució global"

La taxa a les línies de mitjana i alta tensió grava el pas dels traçats elèctrics en sòl públic. A Catalunya, ja hi ha diversos municipis que han tirat endavant aquesta ordenança fiscal (sobretot, de la zona del Pirineu). A més, ERC també està tirant endavant una moció tipus perquè aquesta taxa s'estengui als municipis. Un gravamen que no només afecta les elèctriques, sinó també les companyies de gas i de xarxes de telecomunicacions que transcorrin per terrenys de propietat municipal.

Red Eléctrica ja ha anunciat, però, que recorrerà totes i cadascuna de les taxes que li arribin. La seva directora de Transport a l'Estat, Eva Pagán, afirma que en molts casos, els consistoris "cobren imports desproporcionats" –poden arribar als 200.000 euros- que no s'adiuen amb "la retribució que pot generar per a la companyia l'operació de la línia i el seu manteniment".

A Catalunya, la companyia ja ha guanyat diverses reclamacions en primera instància. El TSJC ha anul·lat la taxa a llocs com Tremp, la Torre de Capdella, el Pont o Vilaller. Però no passa el mateix quan se salta al Suprem.

I és que, recentment, l'alt tribunal espanyol ha dictat diverses sentències a favor d'aquest gravamen donant la raó a ajuntaments de La Corunya, Càceres i Zamora. La directora general de Transport de Red Eléctrica ja ha deixat clar, però, que les recorreran totes.

"Considerem que la quantia és desproporcionada i, a més, es basa en informes que no es fan d'acord amb la Llei de Regulació d'Hisendes Locals", ha explicat. Eva Pagán també ha aprofitat per demanar que es busqui una "solució global" per a l'aplicació del gravamen.

A Catalunya, poques

El delegat de REE a Catalunya, Lluís Pinós, també s'ha manifestat en la mateixa línia. Aquí, però, els recursos que s'han anat presentant fins ara s'han guanyat, si bé als ajuntaments encara els queda l'opció del Suprem. "En alguns casos els imports que surten són molt elevats i no congruents; crec que, com deia la directora general, cal buscar una solució global", ha dit Pinós.

El delegat de la companyia, però, també ha precisat que a Catalunya els casos d'ajuntaments que hagin aplicat el gravamen "gairebé es poden comptar amb els dits de la mà". "Com que la taxa s'aplica en aquells llocs on la línia discorre per domini públic, i gairebé totes les muntanyes de Catalunya estan en mans de privats, la influència és relativa i no hi ha un gran nombre de casos", ha conclòs.