Salt aprova el pressupost per al 2017 amb els vots del PSC

CiU hi vota en contra i la resta de grups del ple s'abstenen

Sense sorpreses. L'equip de govern de Salt ha aconseguit tirar endavant els pressupostos per al 2017 gràcies al suport del PSC. L'acord, que van fer públic fa deu dies, ha estat fruit de mesos de negociació. Tant el govern municipal d'ERC i Independents per Salt-CUP com els socialistes han destacat que han treballat per desenvolupar polítiques socials que incideixin en alguns dels problemes del municipi.

En aquest sentit, treballen en un pla de promoció econòmica i lluita contra l'atur que preveu una inversió global de 500.000. També han assentat les bases perquè, un cop acabades les línies de subvenció que arribaven a través del projecte Salt 70, la població pugui mantenir eines estratègiques relacionades amb l'habitatge, com les ajudes a comunitats o l'oficina municipal d'habitatge.

Un altre dels punts clau del pacte és la partida de 125.000 euros per redactar estudis tècnics per desenvolupar el sector sud del municipi i fixar un calendari. L'objectiu és donar resposta al "mandat democràtic" sorgit de la consulta popular del 24 de setembre passat. Aleshores, el 87,6% dels saltencs que van votar van dir 'sí' a permetre la instal·lació de grans superfícies comercials i usos sanitaris en aquests terrenys de quasi 75.000 metres quadrats. A la pràctica, això voldrà dir que, quan es desenvolupi el sector, s'hi podran instal·lar grans marques com ara Ikea o també podrà acollir el nou Trueta.

El tinent d'alcalde de serveis generals i serveis econòmics, Toni Vidal, ha agraït les aportacions de la majoria dels grups al ple, en especial el del PSC que ha permès desencallar uns pressupostos per a un govern municipal en minoria. Vidal ha recordat que la situació econòmica de Salt és delicada, perquè té poca capacitat recaptatòria i d'inversions. Tot i això, sosté que el pressupost que han impulsat se centra en els projectes més importants per al futur de la població.

La portaveu del PSC, Iolanda Pineda, ha admès que la negociació ha estat complicada però que ha permès superar el mal regust de boca amb el que es van quedar l'any passat, amb alguns acords incomplerts. La regidora, a més, ha instat l'equip de govern a batallar i posicionar Salt al mapa del Departament de Salut com la millor ubicació per al futur hospital Trueta.

Els regidors de Canviem Salt, Ciutadans i Plataforma per Catalunya han optat per abstenir-se, esgrimint diferents arguments. Wilder Palacio (Canviem Salt) perquè considera que el càlcul dels ingressos és "arriscat" i que es destinen massa diners a complir les obligacions amb els bancs. Atilano González (C's) ha decidit no votar en contra per donar suport al desenvolupament del sector sud. Sergi Fabri (PxC) ha argumentat que el seu grup havia fet dues propostes, però l'equip de govern només n'ha inclòs una. Per això, també han decidit abstenir-se.

Bona part el debat dels pressupostos ha estat entre Vidal i el líder de l'encara grup de CiU, Jaume Torramadé. CiU hi ha votat en contra per diversos motius. Un dels principals, ha justificat Torramadé, és per les decisions que faran augmentar despesa als saltencs, com l'ampliació de les zones verdes i blaves o la instal·lació de radars i dispositius als semàfors. Torramadé critica que hagin augmentat els ingressos en base a l'augment de recaptació per multes.

A més, també ha criticat que el PSC. "No entenc com es creuen tot això després de l'espectacle de l'any passat, jo era d'UDC i deien que teníem fe, però això seu ja és brutal", ha afirmat.

Toni Vidal ha negat que el govern tingui afany recaptatori i ha afirmat que no apliquen mesures diferents a les que hi ha implantats a altres poblacions amb característiques semblants a Salt.

Aquest ha estat, probablement, l'últim ple en què el grup de CiU ha funcionat com a tal. En assemblea, el PDeCAT va aprovar trencar l'acord i que els seus tres regidors (Josep Valentí, Anna Fusté i Fanny Carabellido) passin a ser no adscrits. De moment, però, la decisió no s'ha materialitzat i, per tant, no ha tingut visibilitat al ple d'aquest dilluns.