El Congrés dels Diputats va aprovar el novembre de 2012 i l'abril de 2013 dues proposicions no de Llei en les quals es reclamava que Defensa desafectés part de les instal·lacions de la base militar – que quedarien progressivament en desús en el marc d'una modernització de l'espai- i que el Ministeri d'Agricultura se'n fes càrrec amb l'objectiu de donar nous usos vinculats a la difusió del medi. Entre ells, proposaven la seva utilització com a oficines del Parc Natural, que ara s'ubiquen dins del monestir de Sant Pere de Rodes. Va ser precisament Pàramo qui va defensar les propostes presentades pel Grup Parlamentari Català a la cambra baixa.
Ara, l'Ajuntament vol que aquelles declaracions d'intencions es converteixin en una realitat. Segons diu, els consta que els militars del Pení s'estan replegant cap a les instal·lacions de la part superior de la muntanya. "Nosaltres tenim por, perquè ja coneixem altres precedents, que acabin quedant abandonades i saquejades abans que es tramiti una solució", explica.
Per això, CiU ha impulsat la moció on s'insta al Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient que reclami al de Defensa la transferència d'aquesta part de la base. A més, el document també proposa reclamar a Defensa que els informi sobre la desafecció de la part en desús de l'Esquadró de Vigilància Aèria número 4 (EVA-4), tal i com es va acordar a les proposicions.
En aquest sentit, la moció proposa demanar també al Departament de Territori i Sostenibilitat que s'impliqui en el canvi d'afectació entre els dos ministeris "amb la finalitat de garantir que els terrenys i les instal·lacions continuïn al servei públic, dins del Parc Natural", tal i com es va fer amb les finques de l'antic Club Med.
Per la seva banda, el govern municipal es compromet a col·laborar en el traspàs i a fer les modificacions del Pla General que calguin per tal d'adequar urbanísticament l'espai d'acord amb el que "determina el Pla especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Parc Natural del Cap de Creus".
Unes instal·lacions dels anys 50
El document recorda que la base es va construir l'any 1953 en el marc d'un conveni de Defensa amb els Estats Units. Onze anys més tard, l'activitat americana es va aturar i el complex va passar a mans de l'exèrcit espanyol, que hi realitza tasques de control per radar de l'espai aeri espanyol i de l'OTAN.
L'any 2009 van començar unes obres de modernització i adequació de les instal·lacions per substituir els radars analògics per un únic radar digital. Els treballs preveien també el replegament de tot el personal de la base i els aparells operatius en un sol edifici, a la part superior de la base.
El Parc, sense seu pròpia
Això implicava que la resta d'edificis quedessin buits i en desús. Des de Roses sempre han defensat que les instal·lacions es troben en perfecte estat de conservació i que, a més, serien ideals per a ubicar-hi les oficines del Parc Natural, que ara treballa des de Sant Pere de Rodes sense despatxos propis. L'actuació permetria utilitzar aquestes instal·lacions en un espai dedicat a l'estudi i la difusió dels seus valors.
A més, recorden que el Ministeri de Medi Ambient ja es va implicar en una actuació similar amb la recuperació del paratge de Tudela on hi havia l'antic Club Med. "En aquest cas no els costaria res i, en canvi, se'n podria treure molt profit", insisteix Pàramo.