Un documental explica l'acció solidària d'un grup de dentistes gironins al Sàhara

"Somriures del desert" s'estrena l'1 d'abril a Banyoles

Dentistes de Girona pel Sàhara presenta el documental “Somriures del desert”, que testimonia el seu primer viatge solidari als campaments de refugiats sahrauís. En el seu afany per sensibilitzar la població i mostrar l’èxit del projecte, la peça audiovisual s’estrenarà el proper dissabte 1 d’abril a les 17 hores al Museu Darder de Banyoles.

El documental, que recull imatges i entrevistes gravades durant l’expedició del març del 2016, pretén posar de manifest les necessitats en matèria de salut del poble sahrauí, així com també la tasca realitzada per l’equip de Dentistes de Girona pel Sàhara: “Amb el vídeo volem mostrar a totes les persones que ens van ajudar econòmicament per a què van servir les seves aportacions”, segons Daniel Ruiz-Giménez, coordinador del projecte. “És un documental on es veu clarament la tasca que va dur a terme Dentistes de Girona pel Sàhara al terreny. Hi apareixen totes les persones amb les quals vam treballar durant la primera expedició”, explica Judit Saavedra, responsable del documental. Als campaments de refugiats (localitzats prop de Tindouf, Algèria) hi viuen, des de fa més 40 anys, unes 160.000 persones, segons dades del Frente Polisario.

Una nova expedició

El segon viatge als campaments de refugiats sahrauís del projecte Dentistes de Girona pel Sàhara tindrà lloc el proper mes d’abril. Aquesta és la segona vegada que l’expedició es desplaça als campaments per dur a terme tasques de treball humanitari en matèria de sanitat bucodental.

L’any passat, durant la seva primera expedició, els dentistes van atendre més de 300 persones en els de 10 dies que van estar als campaments. Enguany, la seva intenció és que l’èxit sigui encara més gran perquè viatjaran amb dos grups de treball. Els seus objectius són: reforçar les tasques odontològiques realitzades pels professionals sahrauís al terreny, enviar material odontològic fungible als campaments, formar i compartir bones pràctiques amb els auxiliars dentals i joves professionals sahrauís i implementar i fer seguiment del Programa Preventiu Escolar de Salut Bucodental a una escola de primària dels campaments. Aquesta última iniciativa s’implementa en col·laboració amb les ONG Dentalcoop i Zerca y Lejos.

Finançament

Un any més, Dentistes de Girona pel Sàhara compta amb el suport d’ACAPS-Girona (Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí de Girona). La novetat, però, és que per a aquesta segona expedició el projecte tindrà la col·laboració de l’Ajuntament de Celrà i l’Ajuntament de Banyoles. A més a més, i per poder fer front a les despeses que comporta la compra i enviament de material odontològic fungible i no fungible, Dentistes de Girona pel Sàhara ha posat en marxa una campanya de micromecenatge: “Hem aconseguit més de la meitat de l’objectiu marcat i encara ens queden més de dues setmanes per marxar als campaments.

Hem recaptat, a dia d’avui, 1.302 euros, però pretenem arribar als 2.000 que necessitem. Creiem que amb la col·laboració ciutadana ho aconseguirem. No fa falta que la gent doni molts diners, amb una petita aportació econòmica ens estaran ajudant molt. A nosaltres i als sahrauís”, explica Daniel Ruiz-Giménez Coderch, coordinador del projecte.