Girona i la Jonquera, la ciutat i el poble de Catalunya amb més comerços per habitant

S'ha presentat el primer Cens d'Establiments Comercials del país

Girona i la Jonquera (Alt Empordà) són la ciutat i el poble de Catalunya on hi ha més comerços per habitant. Així ho recull el primer Cens d'Establiments Comercials del país, que la Generalitat ha presentat aquest dimecres en el marc de la jornada destinada al sector. En xifres absolutes, Barcelona és qui aglutina la major part de botigues del país (26.144). Però quan es posen en relació els comerços amb els habitants, aleshores és Girona qui passa al davant de l'estadística. En concret, la ciutat té 16,67 comerços per cada mil habitants. I novament, les comarques gironines tornen a aparèixer al capdavant del llistat si en comptes de mirar ciutats es miren pobles. Qui s'endú la palma aquí és la Jonquera, que té fins a 80,78 establiments per cada mil habitants.
 
El cens d'establiments comercials, el primer que es publica d'aquestes característiques, l'han elaborat la Generalitat i el Consell General de Cambres de Catalunya. S'ha donat a conèixer aquest dimecres, coincidint amb la Setmana del Comerç, i inclou estadístiques que permeten tenir informació actualitzada de l'activitat del sector arreu del territori.

S'hi recull, per exemple, quantes botigues hi ha a cada ciutat i a cada poble (podent desglossar les dades per barris). A més, el cens també dona informació sobre els sectors d'activitat i la densitat comercial de cada municipi (posant en relació el número d'establiments o els metres quadrats per cada 1.000 habitants).

Arreu de Catalunya avui dia hi ha 86.418 empreses comercials, que tenen obertes fins a 101.319 botigues. Com no podia ser d'altra manera, en números absoluts Barcelona és la ciutat on hi ha més establiments (26.144). Però la cosa canvia en el moment de posar en relació les botigues amb els habitants.

Aleshores, és Girona qui passa al capdavant del rànquing. I és que, com recull el cens, es tracta de la ciutat de més de 75.000 habitants on hi ha més densitat comercial. En concret, 16,67 botigues per cada 1.000 habitants. A Girona la segueixen, ara sí, Barcelona (16,24), Lleida (15,87), Reus (15,86) i Mataró (14,32).

La Jonquera, al capdamunt

Si en comptes de mirar ciutats es posa la lupa damunt els pobles (en aquest cas, de més de 1.000 habitants) novament les comarques gironines tornen a estar al capdamunt de la llista. I és que, a l'hora de parlar de densitat comercial, la Jonquera s'enduu la palma. Té 80,78 establiments per cada 1.000 habitants, repartits entre el municipi i El Pertús.

A la Jonquera, el segueix el poble de Bossòst a la Vall d'Aran (50,76) i la capital del Pallars Sobirà, Sort (35,76). Per darrere seu hi tornen a haver dos municipis gironins: Camprodon (35,12) i Platja d'Aro (32,18).

Gairebé 11.350 botigues

Al conjunt de les comarques gironines hi ha 11.346 establiments comercials, amb una densitat mitjana de 15,4 botigues per cada 1.000 habitants. Una ràtio que se situa per sobre de la mitjana catalana (que és de 13,47 establiments per cada 1.000 habitants).

Per comarques, a l'Alt Empordà i al Gironès és on hi ha més botigues (2.626 i 2.533, respectivament). Per contra, a l'altre costat de la balança s'hi troben el Ripollès (438) i el Pla de l'Estany (364).

Radiografiar l'oferta comercial

La directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, ha subratllat que el cens és una "bona eina per fer una radiografia de com està l'oferta comercial a Catalunya; des de dades globals com el número d'establiments fins al detall de cada ciutat, poble o carrer, passant per tipologia d'empreses i activitats".

Vilalta ha explicat que el cens no només és útil per a la Generalitat, sinó també per als ajuntaments, les entitats i les associacions de cada municipi. A més, la directora general ha volgut subratllar una de les dades que recull el cens: que el 92% dels comerços se situen dins la trama urbana. "És una bona notícia, que indica que les polítiques públiques han funcionat; estem treballant en la línia que volem, la de les ciutats compactes i cohesionades", ha conclòs Muntsa Vilalta.