Consum de la Selva ha atès un total de 1.502 persones durant l'any 2016

Del total un 71% de reclamacions s’han resolt per mediació i un 29% s’han arxivat

L’Oficina Comarcal del Consum de la Selva ha atès un total de 1.502 persones. D’aquestes actuacions 1.154 han finalitzat amb expedients informatius, 269 amb expedients de mediació i 24 arbitratges durant l’any 2016. Aquestes xifres s’han donat a conèixer coincidint amb el Dia Mundial del Consumidor i es plasmen en la memòria 2016 d’aquest servei de l’ens selvatà.

En un primer moment es dona assessorament a les persones que utilitzen el servei a fi que elles mateixes puguin resoldre el problema amb les empreses. Si passat un mes no reben resposta, o bé el consumidor no hi està d’acord, llavors hi intervé el servei de resolució de conflictes i es porta a terme una mediació.

Un alt nivell de resolució de les reclamacions

El conseller de Consum de l’ens selvatà, Martí Nogué, ha valorat molt positivament les xifres que es presenten en la memòria de l’Oficina de Consum, i més encara si tenim en compte que “el nivell de resolució de les reclamacions és elevat, ja que un 71% d’aquestes han estat resoltes per mediació, i un 29% s’han arxivat, ja sigui perquè no ha prosperat la mediació o per desestiment del reclamant”. Per al responsable de Consum, aquestes dades del servei són molt positives i reflecteixen l’efectivitat de l’Oficina de Consum. Pel que fa a la mediació, tal com ha continuat Martí, és satisfactòria ja que el client aconsegueix que se li repari o se li substitueixi l’objecte o servei pel qual ha reclamat o bé aconsegueix una indemnització econòmica.


Pel que fa als motius de les consultes, reclamacions i denúncies que s’han realitzat durant l’any 2016 a l’Oficina Comarcal, podríem diferenciar 5 blocs: telecomunicacions, serveis energètics bàsics ( aigua, llum i gas), serveis financers i assegurances, garanties i transport. Seguidament hi trobem un altre bloc amb un ventall molt variat de reclamacions de temes diversos. Tal com ha explicat el mateix conseller, d’aquests cinc blocs el que té més reclamacions és el de les comunicacions. En aquesta línia, Martí ha recordat que des de fa anys és així, però darrerament s’ha notat un increment de les reclamacions en els serveis de telecomunicacions oferts com a part d’un paquet com ara l’incompliment de l’oferta comercial, la modificació unilateral de les condicions contractuals, etc. Pel que fa als serveis energètics bàsics, la llum segueix sent un dels serveis que més reclamacions rep.

Consum amb criteri

El conseller de Consum, Martí Nogué, ha animat a vetllar per la seguretat i els drets dels consumidors i a promoure les actituds de consum responsable, ja que és una prioritat per a les polítiques públiques de les administracions, i ha recordat que la data del 15 de març és una bona ocasió per donar-les a conèixer. Per això, Martí ha destacat la importància de la informació com a eina preventiva de conflictes ja que conèixer els nostres drets i deures ens ajudarà a evitar situacions no desitjades.

“La decisió de comprar un producte o un servei”, tal com ha continuat, “és una decisió nostra, ningú ens pot obligar-ho a fer”. Per tant, és necessari rebre una bona informació del venedor o fabricant per tal que la nostra elecció sigui la més encertada. Per tot plegat, Martí ha instat els consumidors que abans de prendre qualsevol decisió s’informin i així puguin consumir amb criteri.

En el marc del Dia Mundial del Consumidor, l’Oficina Comarcal de Consum ha iniciat una campanya de comunicació: “Consumeix amb criteri: informa’t” juntament amb les OMIC de Lloret de Mar i Blanes.

Aquesta campanya està reforçada amb diverses activitats entre les quals hi ha la xerrada que s’ha organitzat sobre les clàusules terra, que es farà aquest dijous, 16 de març, a dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes del Consell Comarcal de la Selva, i que anirà a càrrec de l’Associació de Consumidors ADICAE.

Finalment, Nogué ha encoratjat a participar activament d’aquest dia compartint aquesta informació per commemorar la jornada.