Els veïns del Parc Central de Girona exploten contra els retards en les obres

Consideren "una presa de pèl" les excuses de Madrid

Pas endavant dels veïns de Girona per fer sentir el seu malestar amb ADIF i el govern espanyol pels retards en les obres del Parc Central. Si fins ara les protestes es limitaven a afegir crespons negres a les tanques que delimiten les obres, aquest dissabte han fet sentir el seu desacord entrant dins l'estació del TAV. Equipats amb pancartes i xiulets a quarts de vuit del vespre han improvisat una marxa des de fora l'estació fins la zona prèvia a l'embarcament, on han enganxat en un banc els 28 crespons negres corresponents al mes de febrer.

Per els veïns de Sant Narcís la d'aquest dissabte "no ha estat una protesta més". El centenar de gironins que s'han acostat al Parc Central es mostraven indignats amb "l'última excusa" que han donat l'Estat i ADIF per aturar, de nou, les obres.

 

El president de l'Associació de Veïns de Sant Narcís, Xavier Reyner, considera que "es tracta d'una presa de pèl en tota regla" i ha demanat a l'ajuntament que, en la reunió prevista per dimarts que ve, plantegi la via judicial. "Això ja no és un retard d'obra normal i corrent, això ja és molt greu", ha denunciat.

Segons ADIF aquestes modificacions son propostes que l'Ajuntament de Girona els ha fet arribar per millorar i ajustar-se a la normativa vigent. Tot i que no s'ha confirmat que es facin definitivament, el consistori dona per fet que hi haurà retards en els treballs de finalització.

Les obres del Parc Central de Girona són la darrera gran actuació que Adif ha de fer a la ciutat, després de l'arribada de l'alta velocitat. Els treballs es van adjudicar a finals de novembre amb un termini d'execució de cinc mesos. Per tant, haurien d'estar enllestits a finals d'aquest mes d'abril.

L'ajuntament per la seva banda demana a ADIF que no s'excusi i que "es posi les piles" per acabar les obres. El regidor del projecte ferroviari, Carles Ribas, diu que "està cansat" d'escoltar les excuses d'ADIF, i recorda que totes les recomanacions que fa el consistori son obligades per complir amb la llei.

En aquest sentit, Ribas ha recordat que el fet d'haver instal·lat llums il·legals, tubs per on han de passar el cablejat que no compleixen amb la normativa o que una sortida d'emergència no tingui una rampa apta, "no són demandes de l'ajuntament sinó que és complir amb la llei".

Crítiques a l'Estat

Ribas ha carregat també contra l'Estat i ha recordat que vuit tècnics del consistori han avaluat els treballs, i han fet les recomanacions que el l'ajuntament ha acabat adreçant a ADIF. "Puc entendre que busquin excuses, però vuit tècnics no es poden equivocar", ha etzibat.

Finalment Ribas ha demanat tant a ADIF com a l'Estat que "acabin les obres, marxin i deixin viure la gent de Girona amb tranquil·litat". El regidor ha recordat que els treballs haurien d'haver acabat fa anys i la zona encara està potes enlaire.

Una taula comuna

Qui també ha donat suport a la protesta ha estat la Federació de Veïns de Girona. El seu president, Romà Monreal, ha demanat que el que cal fer és asseure's a la taula totes les parts i posar fi a les desavinences per tal d'arribar a un acord.

Monreal proposa que sigui la Federació qui convoqui les parts per debatre. "El que cal és que ens asseguem a la taula totes les entitats i partits polítics, sense barallar-nos pel bé de la ciutadania i de la seguretat de la instal·lació", ha ressenyat.

El president de la Federació ha estat molt crític amb les valoracions d'ADIF pel que fa a seguretat. "Els Bombers no saben per on han d'entrar en cas d'accident, això potser compleix la normativa però en el fons és un desastre", ha lamentat Monreal.