Condemnen una regidora i una candidata de CiU a Salt per un delicte electoral

Han de pagar 3.600 euros cada una

La regidora de CiU a Salt, Rosa Pórtulas, i la número 8 de la candidatura, Laura Serra, s'han assegut aquest divendres al banc dels acusats del Jutjat penal 5 de Girona per un delicte electoral.

L'origen del cas és una denúncia que el PSC va interposar davant la Junta electoral de zona perquè alguns dels membres de la llista socialista a les municipals del 2015 van assegurar que havien vist les acusades penjant propaganda a les entrades d'habitatges de la població la nit del 23 al 24 de maig, quan està prohibit perquè és jornada de reflexió o el dia de les eleccions.

El judici, que estava assenyalat a les 12.30, ha començat finalment prop de les cinc de la tarda. Primer han declarat quatre testimonis, qui va interposar la denúncia com a representant del PSC i els que les van veure penjant els pasquins.

Un dels testimonis viu al carrer Indústria i és la parella sentimental d'una de les candidates socialistes. Segons ha explicat, ben entrada la nit va sentir soroll a la porta de casa i va sortir al carrer per veure què passava. Aleshores, es va trobar la propaganda de CiU penjada i uns metres més enllà a la regidora Rosa Pórtulas. Segons ha assegurat el testimoni, li va recriminar que repartís propaganda estant prohibit per llei en aquelles dates. "Em va dir que ja eren les dotze de la nit i que ja podia", ha afirmat.

La versió de Pórtulas és totalment diferent. Segons ha declarat, anava caminant pel carrer quan va sentir el testimoni cridant. "Vaig pensar que volia parlar amb mi i m'hi vaig apropar per veure què volia", ha detallat. Llavors, exposa que va veure que l'home tenia un fulletó de campanya de CiU a la mà i que l'estava rebregant i trencant, per acabar tirant-lo a terra. "Li vaig dir que no ho fes, vaig recollir el pasquí i el vaig tirar a una paperera", ha exposat.

Pórtulas ha negat que pengés ni un sol dels fulletons, tot i que reconeix que en va veure diversos al carrer. "No sabia quin dia s'havien repartit i també n'hi havia d'altres partits", ha apuntat.

Les altres dues testimonis, mare i filla, anaven a les llistes socialistes. Segons han detallat, circulaven en cotxe pel carrer Major i van agafar el trencant al carrer Prudenci Bertrana. Allà, van veure la candidata de CiU, Laura Serra, posant propaganda a un portal. "Li vam dir que si sabia que allò no ho podia fer, però ella només va riure", han dit.

Serra també ha negat les acusacions. Diu que tornava de sopar i que es dirigia cap a casa quan es va creuar els dos testimonis, que anaven en cotxe. Segons el seu relat, es van saludar breument però ha negat que li recriminessin res relacionat amb propaganda. "Jo no en duia", ha exposat. La candidata assegura que no va passar en cap moment pel carrer Prudenci Bertrana.

Les dues acusades han atribuït la denúncia a la "rivalitat política" que existeix entre el PSC i CiU a Salt i han detallat que no és el primer cop que els socialistes els denuncien davant la Junta electoral amb arguments semblants.

Al final del judici, el jutge s'ha fet seva la tesi de la fiscalia i ha condemnat les dues acusades de viva veu. Els hi ha imposat una multa de 3.600 euros a cadascuna com a autores d'un delicte electoral. La sentència no és ferma i la defensa ja ha anunciat que recorrerà.

El cap de llista de CiU, Jaume Torramadé, i la cap de llista del PSC, Iolanda Pineda, han seguit el judici com a públic.