Obre a Olot un nou centre de culte musulmà

L'associació Al Rahma n'és la promotora

La comunitat musulmana del barri de Sant Miquel d'Olot ja compta amb un nou centre de culte després de mig any d'obres per adaptar el local, situat en un antic taller.

Aquest, situat al carrer Notari Miquel Març al barri de Sant Miquel, és el tercer que hi ha a la ciutat. La seva situació és estratègica i permetrà als creients no haver-se de desplaçar als altres dos centres que hi ha més apartats. Al capdavant hi ha l'associació Al Rahma, amb vocació de donar una mirada més oberta a l'islam, tal com es va dir en el moment en què es va presentar l'any passat.

Aquest divendres ha obert oficialment les portes amb la presència d'una vuitantena de persones que han participat en la primera pregària. El seu portaveu, Abdeslam Bouchkhy, ha explicat que han necessitat mig any per condicionar el local, que era un antic taller. La inversió s'ha fet a través de les donacions voluntàries de la comunitat imusulmana a la ciutat. La tramitació dels permisos va començar el desembre del 2015.

L'associació té una doble vessant, religiosa i cultural, i per això aquest espai també pretén acollir activitats com ara cursos de català, àrab o tallers. Bouchkhy ha fet referència també a les queixes que hi van haver d'alguns veïns però que confien que amb el temps podran donar a conèixer millor el projecte i dissipar els dubtes i perjudicis que hi puguin haver. "Volem una convivència pacífica i ho demostrarem amb el temps", ha subratllat.

En aquest sentit, ha ofert mà estesa als membres de la junta de l'Associació de Veïns de Sant Miquel amb qui confien poder treballar conjuntament pel barri i explicar-los el projecte del centre. El juny passat, la junta veïnal va dimitir en considerar que l'Ajuntament "no els havia escoltat". Admetien que els permisos s'havien dut a terme de forma "impecable" però retreia al consistori una falta de "sensibilitat política" per "revertir una imatge d'un barri en gran manera assenyalat". També van recollir signatures per evitar l'obertura del centre. Des de llavors que l'associació funciona amb una comissió gestora.

Demà, manifestació contra la islamofòbia

Olot acollirà demà una Jornada Internacional de lluita contra el racisme. Es farà una concentració a les dotze del migdia davant de l'Ajuntament, un acte que es repetirà a altres ciutats com ara Pineda de Mar i Molins de Rei on hi ha hagut campanyes contra el dret de les comunitats musulmanes a tenir llocs de culte i de reunió. En el cas d'Olot, va ser PxC (sense representació a l'Ajuntament d'Olot), que va posar en circulació un fulletó contrari al centre de Sant Miquel al·legant motius de seguretat i de convivència, uns arguments que des de la Unitat Contra el Feixisme i Racisme (UCFR-Garrotxa) es va advertir que estaven "carregats de mentides" i que el que calia era garantir el dret a la llibertat de culte i posar fi a l'odi per raó d'origen, color o creença.

L'Ajuntament, per la seva banda, ha defensat que al centre de culte musulmà de Sant Miquel s'han seguit tots els passos que calien a nivell de tramitació i que es tracta d'un dret fonamental de les persones.