Empúries obre les portes de la Casa dels Mosaics, una de les domus millors conservades

L'espai és comparable als jaciments de Pompeia i Herculà

La Casa dels Mosaics del jaciment d'Empúries es podrà visitar des d'aquest dissabte. El departament de Cultura i l'Obra Social "la Caixa" han impulsat la restauració i museïtzació d'aquest espai, una de les domus millors conservades del conjunt arqueològic. El projecte, inclòs en les actuacions del programa Patrimoni en Acció, permet recuperar un important element d'època romana que, segons el Departament, és només comparable als que hi ha als jaciments italians de Pompeia i Herculà.

La Casa dels Mosaics es va excavar completament durant la dècada dels anys 40. Aleshores, es van recuperar alguns elements antigament soterrats, com el criptopòrtic (un passadís cobert de volta que se solia emprar com a bodega o magatzem a l'època). La domus va ser restaurada a mitjans del segle passat però diverses patologies i les dificultat per garantir la seguretat durant les visites van obligar a tancar-la.


Es tracta d'una de les domus millors conservades del conjunt arqueològic i constitueix un dels elements icònics del jaciment per les seves grans dimensions i pel fet de conservar, in situ, un destacat conjunt de mosaics originals romans.

Cultura i "la Caixa" han impulsat ara la seva restauració a través del programa 'Patrimoni en Acció' amb una inversió de 784.420 euros. El projecte, elaborat pel despatx d’arquitectura dirigit per Irene Sancho Janoher, ha implicat l'adequació i museïtzació d'aquest passadís de volta juntament amb el peristil (un conjunt de columnes a l'entorn d'un pati). Segons ha explicat un dels investigadors i arqueòlegs del MAC Empúries Pere Castanyer aquest espai cobert no s'havia pogut mostrar mai al públic degut a les deficiències estructurals que tenia i que aconsellaven una "intervenció immediata" com la que s'ha pogut fer.

En concret, s'han consolidat els murs del criptopòrtic, els del peristil i també les estructures del viridarium (el jardí central). Aquest darrer espai s'ha enjardinat seguint el coneixement del model de l'època.

L'actuació té un doble objectiu. Per una banda, rehabilitar i restaurar les estructures per a la seva conservació i, per l'altra, "posar en valor l'espai". Un espai que, des del Departament, asseguren que millorarà el coneixement del visitant sobre les domus i obrirà al públic una zona comparable a les que es troben a d'altres jaciments com els italians de Pompeia i Herculà.

Vila destaca el "potencial didàctic" de la museïtzació

Pel què fa a la museïtzació, s'hi han incorporat diversos recursos audiovisuals que projecten imatges relacionades amb l'ús i el funcionament del criptopòrtic. El discurs narratiu combina l'aparició de personatges amb restitucions de 3D de les diferents parts i estances de la casa. L'objectiu és recrea, a través de diverses persones que haurien viscut a la domus, com eren aquestes construccions. El visitant és rebut per Caius, propietari de la casa, i guiat pel seu esclau, Bucco.

Amb l'objectiu de minimitzar l'impacte, s'han aprofitat les pròpies parets del passadís de volta per fer les projeccions. Els projectors i altaveus s'han situat al sostre, respectant al màxim l'arquitectura original de l'espai. A més i per tal d'ambiental l'espai, s'han col·locat diversos objectes relacionats amb els usos de l'espai al llarg del recorregut. La intenció és evocar l'aspecte de magatzem que tenia el criptopòrtic.

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha pogut visitar en primera persona aquest nou espai i ha elogiat el resultat. Segons ha dit, aquesta actuació aporta "una gran potència didàctica" a aquest jaciment, que permetrà que els visitant "percebin" tot el context històric, social i també arquitectònic. Per altra banda, Vila ha afirmat que Empúries "viu un moment excel·lent" gràcies a les inversions que s'han fet en els últims anys de prop de 6 MEUR. Uns recursos que han permès obrir un nou centre de visitants i renovar el discurs amb nous materials.

El nou espai s'obre avui a les visites però ho farà amb grups reduïts de 25 persones. A partir del dilluns, aquesta domus s'incorpora a la visita guiada de les cases romanes que es fan al jaciment i que es realitzarà els matins de dilluns a diumenge. L'experiència també s'incorporarà en les properes setmanes al sistema d'audioguies que ofereix el jaciment i s'ofertarà en cinc idiomes.

La renovació del museu, el 2018

Amb el programa de col·laboració 'Patrimoni en Acció' iniciat el 2014 s'ha adequat la sala d'exposicions temporals, s'han restaurat els mosaics de la ciutat grega i s'ha museïtzat l'estoa i l'àgora d'aquesta ciutat, entre les principals actuacions. El següent pas, serà la redacció del projecte de renovació del museu amb la previsió d'executar les obres l'any vinent. Aquests treballs permetran també incorporar un ascensor i millorar l'accessibilitat a aquest punt del jaciment.