Agricultura continuarà amb les actuacions per tal d'eradicar el cargol poma. El Departament va anunciar fa un any que donava per "pràcticament eradicat" el focus aparegut fa dos anys, quan es van detectar 4 cargols adults i 27 postes.
El març de 2016, la consellera, Meritxell Serret, va assegurar que no hi havia indicis de propagació d'aquesta espècie invasora i que no havien aparegut noves postes a l'arrossar de Palau-sator. Tot i això, va matisar que no es podria donar per completament eradicat fins que haguessin passat dos anys.
Aquest dimecres, la Comissió Tècnica de Seguiment de la lluita contra l'espècie s'ha reunit i han consensuat amb el sector el Pla de lluita per a aquest any. El document busca eradicar definitivament el focus i, tot i que no s'han trobat més cargols ni postes, s'ha decidit mantenir les mesures "més efectives".
Per això, i per segon any consecutiu, es mantindrà el guaret a la parcel·la afectada i també a les del seu voltant, que desaigüen al mateix canal. En total, s'aturarà l'activitat a sis parcel·les d'arròs, que sumen 13,65 hectàrees.
El Departament ja ha anunciat que indemnitzarà els agricultors afectats. En aquest sentit, preveuen pagar 1.260 euros per hectàrea, una xifra que suposa un increment de 120 per cada hectàrea respecte del període anterior.
Amb aquesta actuació i sempre que les prospeccions intensives ho confirmin durant la campanya, es donarà per eradicat el focus. Malgrat això, alerten que les mesures de prevenció caldrà mantenir-les, d'acord amb la normativa europea, almenys durant dos anys més.
La comissió que s'ha reunit avui i que ha presidit la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, està integrada per les Organitzacions Professionals Agràries, la FCAC, la comunitat de regants, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, l'ADV de l’arròs de Pals, el cos d'Agents Rurals i l'IRTA, a més de representants del DARP i del Departament de Territori i Sostenibilitat.