ERC acusa el Govern de Girona de ''rentar la cara'' a l'exèrcit permetent-li participar a l'Expojove

Consideren que els militarns incompleixen el codi ètic de la fira

El grup d’ERC-MES a l’Ajuntament de Girona ha denunciat que el govern sociovergent “participi d’una operació de rentat de cara de l’exèrcit” permetent-ne la presència a l’Expojove. El regidor Martí Terés creu que “l’Ajuntament ha incomplert l’aplicació del codi ètic que havia de servir per evitar la presència de l’exèrcit en una fira educativa”.

Concretament, el codi ètic diu de forma literal que “no es permetrà l’assistència d’expositors que vulnerin els valors i principis de la cultura de la pau”. Terés ha declarat, en aquest sentit, que “considerar que l’exèrcit espanyol compleix amb aquest codi ètic és d’un cinisme aclaparant”. Segons l’edil, aquesta institució “defensa de forma inherent l’ús de la força i de l’armamentisme com a via de resolució de conflictes”.

Per aquesta raó, ERC-MES ha manifestat que “el lloc de l’exèrcit no és una fira educativa destinada als joves”, que segons la coalició, “hauria de treballar els valors que són propis de les institucions educatives”, com ara la pau, la cooperació o la resolució no violenta dels conflictes. “És evident que l’exèrcit manifesta uns valors diametralment oposats a aquests”, ha declarat Terés.

En aquest sentit, ha defensat que “preparar-se per exercir la violència no és una sortida professional com qualsevol altra”, i ha afegit que “l’exèrcit amaga als joves els riscos d’apuntar-s’hi tot presentant-se com una institució exclusivament humanitària”. Martí Terés ha argumentat que “qualsevol ONG podria fer molta feina humanitària i per la pau amb el pressupost del ministeri de defensa”, i ha conclòs afirmant que “presentar l’exèrcit com una organització humanitària és cínic i contravé els programes educatius de casa nostra”.

Moció tombada

 

Al seu torn, la portaveu del grup ha declarat que el model d’ERC-MES és “la defensa d’uns espais educatius lliures d’exèrcits i d’armes”, i ha titllat la posició de l’equip de govern “d’erràtica i contradictòria”. En aquest sentit, Maria Mercè Roca ha afirmat que “aproven un codi ètic per la Fira però en conviden a l’exèrcit”, i també s’ha referit a que “es manifesten en contra de les maniobres de l’exèrcit espanyol a Girona però tomben una moció per una ciutat desmilitaritzada”, en referència a la moció conjunta d’ERC-MES i la CUP presentada en el darrer Ple municipal. “Diuen una cosa i en fan una altra”, ha conclòs.

La CUP s'hi suma

Els cupaires també s'han posicionat en contra de la presència de l'exèrcit a l'Expojove i el grup municipal ha recordat que múltiples organitzacions i entitats gironines, com ara el mateix Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació, han reclamat reiteradament que no es permeti la seva presència en espais de promoció de l’educació i la formació com l’ExpoJove.

La regidora Laia Pèlach ha declarat que “el compromís del govern de Girona amb la promoció dels valors de la pau ha quedat totalment desacreditat” i ha criticat durament “la connivència i la complicitat amb les forces armades espanyoles” que es desprèn de les darreres decisions del govern.