El castell de Montsoriu, un dels monuments preferits dels catalans

Enguany, el Consell Comarcal i el Patronat esperen superar la xifra dels 17.000 visitants

El castell de Montsoriu és un dels monuments favorits dels catalans, així ho indiquen les votacions que s’estan duent a terme en la segona edició del concurs per decidir quina és la icona patrimonial del país. El concurs, convocat pel programa “Estat de Gràcia” de Catalunya Ràdio juntament amb les revistes Descobrir i Sàpiens i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, va posar-se en marxa el passat 28 de febrer i finalitzarà el proper 9 de maig.

Durant els primers dies de les votacions, els oients de Catalunya Ràdio, així com els lectors del Descobrir i Sapiens i totes aquelles persones que volen que Montsoriu esdevingui el monument favorit d’aquesta segona edició, ja han realitzat la seva votació. Amb tot, aquelles persones que vulguin que Montsoriu sigui un dels vint finalistes d’aquesta segona edició encara poden votar.

Els tres monuments més proposats durant aquesta primera fase passaran a formar part de la llista dels vint finalistes. Els altres disset seran seleccionats per una comissió d'historiadors a partir de les propostes recollides durant aquesta primera fase. Els monuments triats es donaran a conèixer el 14 de març al programa "Estat de Gràcia".

A la fase següent, fins al 21 de març, els participants podran votar el seu monument favorit i els dotze que obtinguin menys puntuació quedaran eliminats. A continuació, del 21 de març al 18 d'abril, es faran les eliminatòries amb els quarts de final. Els quatre guanyadors d'aquestes rondes passaran a les semifinals, que es disputaran fins al 2 de maig, i la gran final monumental, que durarà una setmana, es resoldrà el dimarts 9 de maig. Les propostes es poden fer a través d’un formulari web o a través de Twitter, Facebook i Instagram amb l'etiqueta #joproposo i el nom del monument.

Setmana Santa

El castell de Montsoriu obrirà al públic durant tots els dies de Setmana Santa, concretament del dia 8 al 17 d’abril. L’horari serà de les deu del matí a les set de la tarda. Amb tot, la venta d’entrades es farà fins a una hora abans de l’hora de tancament.

El nombre de visitants durant els dos primers mesos ha estat molt bona i s’espera que amb el canvi d’hora i l’ampliació de l’horari, a partir d’aquesta segona quinzena de març el nombre de visitants augmenti de forma progressiva durant tots els mesos de primavera. Per això, des del Consell i el Patronat s’ha iniciat una campanya de comunicació perquè el castell de Montsoriu rebi una molt bona afluència de visitants durant aquest període de temps que és considerat com temporada alta per al Castell.

El castell de Montsoriu va rebre més de 16.000 visitants durant el 2016. Es tracta d’una xifra rècord des que l’any 2011 va obrir les portes com a monument públic, i es preveu que aquesta xifra augmenti any rere any i vagi assolint el pes que li pertoca com el millor castell gòtic de Catalunya.
Des del Consell Comarcal de la Selva i el Patronat del Castell de Montsoriu s’espera atraure un major nombre de visitants en un futur. Per Balliu i Rayner, president del Consell i presidenta del Patronat del Castell aquest monument és el castell gòtic més important de Catalunya i contribuirà a dinamitzar el turisme a la zona i a les comarques veïnes. Així mateix, s’està treballant en la seva projecció internacional amb la idea de captar més visitants procedents, per exemple, de França.

Edifici de serveis i atenció al públic

El nou edifici de serveis i atenció al públic que inclou entre altres coses uns lavabos i una botiga, ha tingut una molt bona acollida durant els primers mesos de funcionament. El nou espai ocupa una superfície d’uns 60 m2, amb les zones d’atenció al visitant i la de serveis ben diferenciades perquè puguin funcionar independentment, però connectades internament. Disposa d’una nova recepció per als visitants, un espai per a la venda d'entrades i de productes de marxandatge, així com un espai de venda automàtica de productes d’alimentació.
L’edifici del centre de recepció s’adapta al monument, aprofitant la forma irregular del traçat de la muralla del recinte jussà per adossar-se a una part d’ella i remarcar la zona d’acollida i entrada al recinte superior. És un edifici compacte que queda reclòs per sota de la muralla, amb una coberta uniforme.