Palamós retira un dels canons del segle XVIII per a restaurar-lo

Estava situat prop de l'estàtua dels pescadors

L’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós ha realitzat les tasques que han permès retirar un dels dos canons del segle XVIII que hi ha al passeig del Mar. Es tracta concretament del que hi ha situat a la glorieta més propera a l'estàtua dels pescadors, i que encara no havia estat restaurat.

L’objectiu és el de procedir a la substitució de la curenya del canó, la base de fusta que suporta aquesta peça d’artilleria i que es trobava en un estat molt precari a causa de la degradació de la fusta exposada a la intempèrie.

El canó s’ha ubicat als magatzems municipals mentre que la curenya s’ha traslladat a una fusteria local on es replicarà la peça amb la fusta idònia per a suportar el pes del canó i la climatologia.

El cost d’aquesta operació és d'uns 3.000 € i té un termini d'execució d'un parell de setmanes, moment en el qual es tornarà a ubicar de nou el canó amb la nova curenya en el seu emplaçament habitual del passeig del Mar.

Aquesta millora del canó que realitza l'Àrea municipal de Patrimoni segueix a la que es va realitzar l’any passat a les altres dues peces d’artilleria de característiques similars ubicades, una al barri vell, i l'altra al passeig del Mar.

Els tres canons són peces d'artilleria de divers calibre del segle XVIII que poden correspondre a un gran vaixell o bé a una peça de vigilància de costa.

En el cas del canó que ara es millora la curenya, les seves característiques són: 2,80 metres de llarg, i prop de 1.800 kilograms de pes. És del tipus "de 18 llarg", segons les marques estampades i que avui ja no es llegeixen, això vol dir que llançava boles de ferro de 18 lliures de pes.

Aquest canó fou descobert el 1957 per membres del CRIS, entre els que hi figuraven els palamosins Robert Díaz i Xavier Casadejús. Va ser el primer d'uns quants més que es localitzaren a la zona de la Llosa, situada davant la bocana del port de Palamós.