Els professors fan ''campana'' a les manifestacions contra la LOMCE d'avui

A la vaga general només hi han participat majoritàriament els estudiants

  • La manifestació davant la subdelegació del govern espanyol, aquest matí. ACN
    La manifestació davant la subdelegació del govern espanyol, aquest matí
    Fotos: ACN
  • Dos estudiants manifestant-se amb la resta de companys al fons de la imatge. ACN
    Dos estudiants manifestant-se amb la resta de companys al fons de la imatge
    Fotos: ACN
  • Els estudiants porten una urna per reclamar que es faci el referèndum. ACN
    Els estudiants porten una urna per reclamar que es faci el referèndum
    Fotos: ACN

La comunitat educativa de Girona també s'ha sumat a la protesta d'àmbit estatal per mobilitzar escoles i instituts en contra de la LOMCE. Els sindicats organitzadors de la protesta, però, han reconegut que han tingut poc temps per preparar la vaga i que Catalunya viu una realitat pròpia pel que fa a temes educatius. "Cada cop es constata més desconnexió entre Madrid i Barcelona, la LOMCE ens afecta però la LEC encara és més tòxica i tenim una agenda pròpia", ha manifestat el portaveu d'Ustec-Stes, Xavier Díez.

Segons afirma, la protesta s'ha deixat notar entre els estudiants que, en el que va de curs, ja han protagonitzat tres manifestacions. Enguany, també els han donat suport alguns professors. El portaveu del sindicat ha criticat les polítiques educatives del govern espanyol per "involucionistes i casposes". "Fa 30 anys la universitat era un ascensor social per a les classes populars però ara, amb les polítiques del PP, els fills dels obrers cada cop ho tenen més difícil", ha denunciat. A més, ha lamentat la falta de beques, l'augment de ràtios a les aules i també el fet que les taxes universitàries es vagin apujant.

Seguiment desigual entre alumnes i professors

La protesta ha tingut incidència en alguns instituts, on alumnes de segon cicle de secundària (3r i 4rt d'ESO) no han anat a classe i, alguns, s'han sumat a la manifestació. Segons dades de la Generalitat, més de 5.000 alumnes no han anat a les aules, el que representa més d'un 12% del total d'alumnat dels dos darrers cursos d'ESO, Batxillerat i FP. La dada, però, pot ser superior ja que molts centres no han enviat la informació completa als serveis territorials d'Ensenyament.

En canvi, ha tingut una incidència pràcticament nul·la entre el professorat. "Es tracta de generar a partir d'ara una dinàmica de mobilitzacions", ha apuntat el portaveu d'Ustec-Stec a Girona.

Protesta reivindicativa i festiva

La manifestació ha sortit des de la plaça del Vi –davant l'Ajuntament de Girona- sota el lema 'Per la cohesió social. No a la LOMCE'. Una nodrida representació dels diferents sindicats i agrupacions convocants anava al capdavant de la manifestació, que també ha sumat el suport d'estudiants de diversos instituts de Girona, capitanejats pel sindicat SEPC.

La manifestació ha passat per davant de la Generalitat, on s'han aturat a cridar proclames en favor de l'ensenyament públic i han llegit un manifest. També hi ha hagut una aturada a davant l'edifici de la subdelegació de Girona. Finalment, la protesta s'ha dissolt en arribar a plaça Independència. En tot moment, ha imperat l'esperit festiu i reivindicatiu sense lamentar incidents.

"Ja fa un mes vam sortir al carrer i ara ho tornem a fer perquè volem seguir lluitant i reivindicant un marc educatiu públic i de qualitat", ha destaca una de les estudiants de la protesta, Anna Clarió.

  • Una estudiant i militant del SEPC, Anna Clarió, explica que es mobilitzen per tombar la Lomce