L'Estat desconfia que Generalitat i Diputació paguin per salvar el Parc Tecnològic de la UdG

Els demana més garanties per tal d'avalar l'acord

El Ministeri d'Hisenda ha demanat més garanties de cobrament a la Diputació de Girona i la Generalitat. Ambdues administracions han aprovat acords on es comprometen a injectar diners per salvar el Parc Científic de la UdG a través de la compra d'edificis.

En el cas de la Diputació, aportaria 6 MEUR adquirint part de l'edifici Narcís Monturiol. La Generalitat faria el mateix, destinant 4,9 MEUR pel 68% de l'edifici de l'ICRA. Ara bé, l'Estat ha comunitat que necessita documentació que acrediti amb més fermesa que el pagament es farà. El rector de la UdG i president de la fundació del parc, Sergi Bonet, ha demanat a les dues administracions que "accelerin els tràmits" i recorda que falta menys d'un mes per a la data límit del 30 de març.

El Jutjat Mercantil de Girona ja va advertir que no donaria més pròrrogues i que, per tant, aquell dia s'haurà de celebrar la junta de creditors. Bonet es reuneix amb el secretari d'Estat d'Hisenda dimarts vinent a Madrid.

El passat 26 de gener, el Jutjat Contenciós de Girona va posposar per tercer cop la junta de creditors del Parc Científic de la UdG. El magistrat Hugo Novales, però, va advertir que era l'última oportunitat i va fixar per al 30 de març la nova vista. Després d'aquesta nova oportunitat per salvar el complex de la liquidació, des de la direcció del parc es va enviar un document a l'Agència Tributària demanant que es concretessin les condicions que requeria l'Estat per avalar l'acord.

El rector de la UdG i president del patronat del parc, Sergi Bonet, ha detallat que des del 13 de febrer tenen la resposta de l'Estat. Per una banda, el Ministeri d'Hisenda considera que queda acreditat suficientment que tant UdG com Parc faran les seves aportacions, però demana més concreció i garanties a Generalitat i Diputació de Girona.

"La universitat compleix"

Segons ha detallat Bonet, l'Estat considera que queda acreditat que el parc aportarà els 2,5 MEUR que ha manifestat, i que procedeixen de romanents de tresoreria. En el cas de l'aportació per part de la UdG (de 3,4 MEUR), ha calgut fer un canvi per assegurar amb més fermesa l'aportació. Fins ara, s'havia decidit fer un sol pagament en el moment que se superés el concurs de creditors i s'arribi a un acord davant del jutge.

L'Estat, però, demana que es pagui abans, quan les parts s'emplacin a signar davant de notari un acord singular. Aquest és un pas previ a la junta de creditors que s'acostuma a produir amb una setmana d'antelació. Bonet ha explicat que el Consell Social de la UdG ja ha donat el vistiplau a aquesta operació. "Un cop més la universitat ha respost en temps i forma", ha manifestat.

Calen més garanties

En canvi, Hisenda no veu clar que els diners compromesos per Generalitat i Diputació de Girona s'acabin cobrant. En el primer cas, el Govern ha aprovat per Consell de Govern una aportació de 4,9 MEUR per l'adquisició del 64% de l'edifici de l'ICRA.
El pagament l'ha de fer l'ICRA però el ministeri vol garanties perquè, si al cap d'un any no ha fet aquesta adquisició, sigui la Generalitat qui pagui directament aquest import.

Segons alerta Bonet, s'està negociant que això es pugui fer o bé restant aquest import de les transferències que fa l'Estat a Catalunya amb el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) o bé a través d'un aval o certificat que hauria de quedar reflectit en els Pressupostos de la Generalitat.

En el cas de la Diputació passa exactament el mateix: Hisenda vol més garanties. La corporació aportarà 6 MEUR per gaudir de l'ús de part de l'edifici Narcís Monturiol un màxim de 60 anys. Ja hi ha un acord de ple aprovat però falta encara taxar l'edifici, demanar un crèdit i que la Generalitat ho autoritzi. Bonet ha dit que aquest mateix dimecres hi ha una reunió entre tècnics i polítics de la Diputació i l'Agència Tributària per aclarir conceptes.

"Hi ha hagut temps suficient"

El Parc Científic està en concurs de creditors des del gener del 2015 per un deute de 42,3 MEUR, dels quals 27,6 MEUR es deuen a l'Estat. El rector considera que hi ha hagut "temps suficient" per tal que les administracions prenguessin els acords que reclama l'Estat. Per això, ha demanat que "accelerin" les tramitacions per arribar al dia 30 amb tot tancat i poder passar pàgina definitivament.

Dimarts vinent el rector viatjarà a Madrid per tornar-se a reunir amb el secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández.