Salvem l'Empordà incideix en que el nou mapa eòlic farà perdre 'l'atractiu turístic' del territori

La plataforma també ha denunciat la manca de participació ciutadana en el procés

El nou mapa eòlic de Catalunya segueix suscitant protestes des del territori. La plataforma Salvem l'Empordà s'ha concentrat aquest dissabte davant el castell de Quermançó, a l'Alt Empordà, per reivindicar l'impacte mediambiental que suposarà la construcció dels parcs eòlics i denunciar, a més, la falta de participació del territori en aquest procés.

Segons la portaveu de la plataforma, Barbara Schmitt, si s'acaben instal·lant tots els parcs eòlics previstos per la Generalitat, la zona de l'Alt Empordà acabarà essent un 'gran parc industrial' d'energia eòlica i, d'aquesta manera, es perdrà 'tot l'atractiu turístic'.

Participació del territori

Schmitt ha emfatitzat en el fet que des del territori volen tenir 'veu i vot'. Segons explica, el nou mapa eòlic de Catalunya es fa 'd'esquenes' al territori, ja que no pot tenir accés als projectes que s'han presentat fins que no s'hagi decidit a qui s'adjudica.

A més, la portaveu de Salvem l'Empordà explica que, des que l'Albera s'ha declarat zona prioritària, ningú s'ha desplaçat fins a aquesta zona a explicar tot el que representa la construcció dels parcs eòlics. Per això, reivindiquen una vegada rera l'altra la participació ciutadana en aquest procés.

Concurs per a l'adjudicació de parcs eòlics

La Generalitat va fer públic a finals de juliol que un total de 18 grups empresarials s'han presentat al concurs per a l'adjudicació de parcs eòlics a les set zones de desenvolupament prioritari (ZDP), les àrees de Catalunya delimitades per a la ubicació d'aquest tipus d'infraestructures en els propers anys. Aquests grups empresarials han presentat 54 sol·licituds, que representen multiplicar per vuit els 769 MW de potències que sortien a concurs. El concurs, que dibuixarà el nou mapa eòlic de Catalunya, s'adjudicarà en un període de tres mesos.

D'altra banda, la portaveu de la plataforma ha remarcat que moltes entitats catalanes (incloent-hi Salvem l'Empordà), han presentat recursos per la via legal ja que, segons diuen, hi ha 'molts errors' i falten informes mediambientals. Per això, Schmitt recalca que 'd'aquí a tres mesos poden passar moltes coses', i explica que no entén perquè ara la Generalitat té 'tanta pressa' a construir els parcs eòlics tenint en compte que fa deu anys que se'n parla.