Blanes aplicarà multes milionàries a dos càmpings

Un establiment s'enfronta a una sanció d'1,5 MEUR

El ple de Blanes (Selva) ha fet important per acabar amb les irregularitats a diversos càmpings del municipi que fa anys que duren. Per unanimitat, tots els grups han aprovat sancionar dos establiments que havien fet ampliacions il·legalment.

Les sancions es van començar a tramitar el setembre passat i ara comptem amb el vistiplau definitiu del ple. Aquest pas s'havia d'aprovar en el ple ordinari de febrer però CUP, Batega i ICV van amenaçar de deixar el ple si es portaven a aprovació.

Forçar que es desmuntin les ampliacions

La seva sospita és que el govern municipal vol aprovar ara les multes però que, més endavant, legalitzarà les ampliacions a través de la modificació del POUM que s'està tramitant i que s'aprovarà properament. Per això, han forçat un ple extraordinari i han inclòs un nou punt on s'insta l'alcalde, la regidora d'Urbanisme i el departament d'Urbanisme a reprendre la tramitació dels expedients de restauració de la realitat física alterada en aquets càmpings. Això suposa, doncs, que els propietaris desmuntin les ampliacions il·legals i, si no ho fan, el ple ha decidit que sigui l'alcalde qui ho ordeni de manera forçosa i/o subsidiària.

Aquest punt s'ha inclòs després de debatre's amb els tres grups de l'oposició, com a aval per desmuntar les sospites que tenien sobre la possible legalització de les ampliacions a posteriori, a través de la modificació del POUM. No obstant això, els tres partits han assegurat que fan un "gest de confiança" cap a l'equip de govern però que seguiran de prop l'actuació del govern municipal. De fet, tant ICV com C'S han amenaçat de dur el cas a la Fiscalia de Medi Ambient si les ampliacions s'acaben legalitzant.

A banda dels càmpings El Pinar i Bella Terra, aquesta obligació de desmuntar les ampliacions també afecta un tercer càmping, el Blanc d'Eivissa, que també té un expedient sancionador tramitant-se. El seu cas, però, va més endarrerit i encara no ha passat per ple perquè els propietaris havien presentat un recurs davant els tribunals per frenar la multa i regularitzar la situació. La justícia, però, l'ha tombat i el seu expedient sancionador passarà properament per ple.

Aquest punt s'ha aprovat per àmplia majoria, amb el suport de l'equip de govern (PSC, CiU i ERC) i els vots favorables dels grups que l'havien forçat (CUP, Batega i ICV). En canvi, PPC i C's hi han votat en contra. "Això fa molt mala olor i aquí hi ha alguna cosa més", ha dit el portaveu de C's, Sergio Atalaya. Per la seva banda, el regidor del PPC, Salvador Tordera, ha lamentat que si es retiren les ampliacions es perdran un 20% de les places turístiques de Blanes i també llocs de feina.

Multes milionàries

La regidora d'Urbanisme, Pepa Celaya, ha assegurat que el govern ha estat "valent" perquè vol posar fi a una situació que dura fa anys. En canvi, ha qualificat l'acció política de la resta de grups de "barroera i demagoga". "Esteu barrejant coses per confondre la gent, avui només parlem de multes i més endavant, quan toqui, abordarem el debat del POUM", ha manifestat. Per la seva banda, l'alcalde, Miquel Lupiáñez, ha dit que la mateixa llei que recull les sancions també inclou l'obligació de restaurar la realitat alterada. L'alcalde tampoc ha avançat quina serà la posició del govern quan es tramiti la modificació del POUM però ha negat les acusacions de l'oposició. "Aquí no volem colar res", ha manifestat.

Amb l'aprovació del ple, ja es poden acabar de tancar els expedients sancionadors a dos càmpings. En el cas d'El Pinar, la sanció inicial era de 103.030,2 euros a la societat Xops SL, promotora de l'ampliació. En aquest cas, l'ajuntament considera que s'ha infringint de manera molt greu la normativa urbanística. Tanmateix, com que ja ha desmuntat aquesta ampliació i ha pagat la sanció en període voluntari, s'ha aplicat un descompte del 80%. Per tant, l'import final de la sanció ha estat de 20.604,05 euros.

En l'altre cas, però, la situació és més greu. El consistori considera que el càmping Bella Terra va ampliar instal·lacions posant cases prefabricades a uns terrenys on no tenia llicència i que, a més, estan qualificats com a sòl no urbanitzable. En aquest cas, la sanció imposada és la màxima que preveu la llei i arriba als 1,5 MEUR. Els responsables d'aquest càmping no han corregit la il·legalitat.