La protectora d'animals de Figueres, saturada de gossos de races potencialment perilloses

Una cinquantena són Pitt Bull, Dogo, American Stanford, Rottweilers o creuats

La protectora d'animals de Figueres (Alt Empordà), coneguda popularment com "la gossera", s'encarrega de la recollida d'animals a la comarca i també al Gironès, a través de convenis amb els seus consells comarcals i l'Ajuntament de Figueres.

En aquests moments, a les seves instal·lacions tenen uns 150 gossos i una cinquantena de gats. Des de fa un temps, però, es troben amb un problema: molts dels animals que els arriben són de races potencialment perilloses. A hores d'ara, aquests exemplars ja suposen una quarta part de tots els gossos que acullen però temen que la xifra continuï creixent.

La situació s'ha accentuat en els darrers dos anys. Segons el Márquez, es van posar de moda aquest tipus d'animals però amb els temps han crescut i els seus propietaris els abandonen o bé "els han fet servir per altres usos com baralles i ara ja no els volen". De fet, alguns dels gossos de races com Pit Bull, Dogo, Rotweiller o American Stanford ja porten més de dos anys a les instal·lacions. I, segons Márquez, corren el risc de passar-s'hi tota la vida.

Provinents de països de l'Est

El president de l'entitat apunta, a més, que la moda d'aquest tipus de gossos té un altre problema d'origen. "La majoria d'aquests animals venen de països de l'est però una normativa prohibeix portar-ne a Alemanya i Itàlia. A Espanya, en canvi, sí que es pot", explica.

Per això, diu, moltes de les "cases" que es dediquen a la venda d'aquest tipus de gossos s'instal·len aquí o hi porten animals. "Això és un problema que des de la Generalitat hauria de controlar perquè va en augment", insisteix.

En gàbies separades

"La gent ve a buscar gossos però a aquests ningú els vol adoptar", remarca Márquez. I és que, en molts casos, es tracta d'animals de grans dimensions i de caràcter dominant o agressiu. Una situació que els obliga, a més, a prendre mesures com ara aïllar-ne alguns en gàbies individuals per evitar baralles.

A més, diu, molts dels possibles adoptants quan veuen que han de tenir una llicència i tot el que comporta, es fan enrere. "No tenen sortida", insisteix. De fet, aquests animals compten amb un grup "específic" de voluntaris que s'encarreguen de portar-los a passejar cada dia.

Prova pilot per ensinistrar-los

Per intenta trobar una solució a aquesta problemàtica, la protectora té previst fer una prova pilot amb dos dels gossos més "dominants". Han contactat amb una associació de Barcelona que es dedica a ensinistrar aquest tipus d'animals per "socialitzar-los" i aconseguir que puguin optar a una adopció. "De moment, ho farem amb aquests dos cop a prova i si funciona, continuarem", concreta Márquez.

Nou gossos comissats al macrooperatiu

A banda de l'entrada de gossos abandonats, l'entitat també s'encarrega d'aquells que es requisen en operatius policials. Els darrers que van recollir van ser nou exemplars de Pastor Malinoise (valorats en més de 1.500 euros cadascun) comissats durant el macrooperatiu contra el tràfic de drogues amb epicentre al barri de Sant Joan de Figueres. En concret, cinc dels animals es trobaven a la finca d'Avinyonet de Puigventós on suposadament vivien els líders del clan. Els altres quatre, es van localitzar a Llers.

Els animals no portaven identificació i la protectora els ha posat xip. Aquesta mateixa setmana els seus propietaris els han anat a recollir aportant la documentació que acredita que són seus.