Puigdemont elogia la ''xarxa espavilada'' de climatització d'Olot

El president destaca el treball "arrelat" i "global" de l'estudi RCR Arquitectes

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha inaugurat la "xarxa espavilada" de climatització de calor i fred al pati de l'antic hospital Sant Jaume d'Olot. Prèviament, ha visitat la Sala de les Energies, que és on hi ha el "cervell" de la xarxa i bona part de la tecnologia que la fa possible. Durant el seu discurs, el cap de l'executiu ha subratllat el "compromís" ambiental i social d'aquest projecte pioner a Catalunya, que és un exemple a nivell d'estratègia de país, ja que no només permetrà "millorar l'estat dels boscos que seran més nets", sinó també "un consum energètic més responsable, mitigarà els efectes del canvi climàtic, inserirà persones amb dificultats i formarà en la cultura sostenible" a les futures generacions.

Per altra banda, també s'ha referit a una "metàfora feliç" que s'ha donat en aquest projecte, com és que on abans hi havia la sala de parts de l'antic hospital ara hi ha instal·lada una part de la Sala de les Energies. "Allà on molts olotins han nascut ara hi torna a haver una garantia de vida, com són les energies renovables". I ha subratllat la necessitat de "salvar el món a escala local" o "no hi ha haurà vida al Planeta".

El fet que la Sala de les Energies s'hagi situat en un espai a peu de carrer que es podrà visitar i també veure des de l'exterior és un altre element d'interès, segons Puigdemont, ja que permetrà divulgar i conscienciar a la gent que cal fer un consum responsable de l'energia alhora que permetrà inculcar una "mirada compromesa" amb el medi ambient als olotins i a totes aquelles persones que la visitin.

Principals característiques de la "xarxa espavilada"

El "District heating and Cooling Multienergie" o rebatejat també com a "xarxa espavilada" va començar a gestar-se a la plaça Mercat (inaugurada el novembre del 2014 després de ser enderrocada i aixecada de nou). Als soterranis és on hi ha 24 pous de captació geotèrmia de 100 metres de profunditat. També consta de la Sala de les Energies, situada als baixos i subterrani de l'antic hospital, on hi ha de 3 bombes de calor, i 2 acumuladors de 8.000 litres d'aigua calenta; dues calderes, amb capacitat per consumir unes 700 tones de biomassa a l'any i 4 calderes de gas natural. Queda pendent instal·lar les plaques fotovoltaiques que van a l'antic hospital a l'espera que finalitzin les obres de reforma.

El que fa que sigui pioner a nivell estatal és que utilitza tres energies renovables –fotovoltaica, geotèrmia i biomassa (la que aporta més a la xarxa)- i el gas natural (com a sistema d'emergència) per generar una xarxa de calor i fred amb control automatitzat. El sistema es basa en la tecnologia experimentada en l'Edifici EspaiZero de l'empresa olotina Wattia -100% autosuficient energèticament-, soci del projecte juntament amb Gas Natural que és qui va guanyar el concurs per explotar-lo en els pròxims 15 anys. La idea és que puguin recuperar durant aquest temps els 1,5 MEUR que han invertit en el projecte.

Un estalvi de 750 tones de C02 per any

El principal objectiu és que el sistema pugui combinar les energies en funció de la necessitat de cada moment i compensar els "balanços energètics", de manera que es pugui enviar més energia allà on augmenti la demanda i treure-la d'allà on no faci tanta falta. Del que es tracta, segons els seus impulsors, és de ser eficients i fer-ne una bona gestió per gastar el mínim d'energia possible. La previsió és que amb aquest sistema es pugui reduir al voltant d'un 10% la factura energètica que fins ara es produïa amb energies no renovables. La producció energètica de la xarxa és de 600 Kw a través de biomassa, 180 Kw amb la geotèrmia i 25 Kw amb la fotovoltaica. La previsió és que permeti estalviar l'emissió de 750 tones de c02 amb l'ús d'energies renovables.

La xarxa va entrar en funcionament ara fa uns tres mesos i està al 90%, a l'espera que vingui el temps de la calor i es faci al canvi a fred. Mentrestant, ja s'estan recopilant dades per veure quin consum s'està fent des dels 7 edificis municipals que dona servei. Concretament, està connectada a la plaça mercat, a l'antic hospital Sant Jaume –on hi ha l'oficina de turisme, la residència i botigues-, l'Hospici on s'inclou la residència la Caritat, el Museu Comarcal La Garrotxa, Can Montsà (on hi ha la Fundació d'Estudis Superiors), la residència geriàtrica Montsacopa i el Casal de la Gent Gran. No es descarta que en un futur pugui arribar a més edificis públics i fins i tot a habitatges de particulars. Actualment, la xarxa està donant servei a 40.000 metres quadrats de superfície climatitzada.

Un projecte social per extreure la biomassa

El projecte no està acabat i s'està estudiant la creació d'una empresa de reinserció social que s'encarregui de la producció de la biomassa procedent dels boscos de la Garrotxa. Aquesta comarca és la que té major densitat forestal de Catalunya (un 75%) i es calcula que permetria extreure 20.000 tones a l'any d'estella de forma sostenible. Actualment la biomassa que alimenta la xarxa prové d'una empresa de Les Preses.

Actualment hi ha un total de 6 persones que s'encarreguen del manteniment i supervisió del funcionament de la xarxa. El projecte va rebre l'any passat el premi Ciutat de l'any de bombes de calor geotèrmiques que atorga l'European Heat Pum Association.

Reconeixement al talent d'RCR Arquitectes

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha aprofitat la visita a Olot per felicitar personalment els tres fundadors d'RCR Arquitectes – Rafel Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta- recentment guardonats amb el premi Pritzker, considerat el Nobel de l'arquitectura.

Puigdemont ha fet una visita al seu despatx, instal·lat en una antiga foneria al centre de la ciutat, on ha pogut veure maquetes i les àrees de treball del seu equip. El president ha remarcat l'"originalitat" i "personalitat" de la seva feina que, "arrelada al terra" l'han "elevat" a nivell global, aconseguint arribar a "qualsevol lloc del planeta i amb un discurs propi". Tot i que ja els havia felicitat per telèfon, aquest divendres els ha volgut transmetre en persona que és un "orgull" per Catalunya la seva aportació en l'àmbit internacional.