Detingut un home que cridava tenir una bomba dins un tren d'alta velocitat a l'estació de Girona

Al noi, indocumentat i que parlava amb accent àrab, se l'acusa d'un delicte de desordres públics

  • El jove detingut a l'interior del vagó del TAV, mentre era custodiat per l'interventor i el personal de seguretat. ACN
    El jove detingut a l'interior del vagó del TAV, mentre era custodiat per l'interventor i el personal de seguretat
    Fotos: ACN
  • Els Mossos d'Esquadra enduent-se el jove detingut. ACN
    Els Mossos d'Esquadra enduent-se el jove detingut
    Fotos: ACN

(Actualitzat 22:18h)

Els Mossos d'Esquadra han detingut un passatger per amenaçar que hi havia una bomba a l'interior d'un TAV i obligar la policia a desallotjar l'estació de l'alta velocitat a Girona.

El noi, un jove que parlava amb accent àrab, viatjava al vagó número 7. Poc abans que el comboi arribés a Girona, pels voltants de les sis de la tarda, el noi s'ha aixecat, ha cridat l'atenció de la resta dels passatgers i ha assegurat que havia posat una bomba al tren. L'interventor i el personal de seguretat l'han custodiat fins arribar a l'andana, quan se n'han fet càrrec els Mossos.

L'amenaça de bomba ha obligat a activar diverses patrulles, mobilitzar els ARRO i impedir l'accés a l'interior de l'estació del TAV. Després de detenir el passatger, a qui s'acusa de desordres públics, i examinar el comboi, el tren ha pogut reprendre la marxa cap a Figueres.

Cap a dos quarts de deu de la nit els Mossos han confirmat que l’havien pogut identificar. Es tracta d’un jove de 25 anys de nacionalitat austríaca nascut al Marroc.


Ampliació:

El TAV on viatjava el detingut ha sortit de l'estació de Barcelona-Sants a les 17.37 i arribava a Girona a les 18.15. El jove, que vestia un ponxo de color fosc, anava assegut al mig del vagó número 7 (en concret, al seient 9D, que dona a la finestra).

Més o menys quan faltava un quart d'hora per arribar a Girona, quan el tren passava per l'alçada del Vallès, el jove s'ha aixecat, ha picat dues o tres vegades de mans per cridar l'atenció de la resta de passatgers i ha fet altres moviments estranys. De cop, ha començat a proferir que hi havia una bomba al TAV. Segons ha explicat una viatgera, el noi, que parlava amb accent àrab, ha exclamat: "Els pecats els pagareu tots, hi ha una bomba al tren".

L'Aida Rico era una de les passatgeres que anaven al vagó número 7. Ella tenia seient a la part posterior i bitllet fins a Figueres, però ha preferit baixar a Girona. "He començant a sentir gent dient que un home amenaçava amb fer esclatar una bomba", ha relatat. "De seguida, diversos passatgers han avisat la policia; la gent estava espantada", ha precisat.

L'interventor del TAV i el personal de seguretat han anat fins al vagó i han custodiat el jove, que s'ha tornat a asseure fins que el tren ha arribat a Girona. Allà l'esperaven els agents dels Mossos d'Esquadra, que l'han reduït a l'andana, l'han emmanillat i se l'han endut detingut per desordres públics.

L'estació, blindada

La falsa amenaça de bomba ha obligat la policia a blindar l'estació del TAV. Diverses patrulles de seguretat ciutadana i efectius dels ARRO han anat ràpidament fins al lloc, després de rebre les trucades d'alerta d'alguns passatgers que viatjaven al tren. Els Mossos d'Esquadra han tancat els accessos a l'estació i han desallotjat les andanes i el vestíbul. Això ha fet que desenes de persones s'apleguessin a l'exterior.

El cap de l'ABP del Gironès-Pla de l'Estany, l'inspector Xavier Domènech, ha explicat que de seguida "s'ha desallotjat la zona d'influència" del tren on viatjava el passatger que ha proferit la falsa amenaça de bomba. "Quan ha baixat del tren, hem comprovat que no duia cap artefacte explosiu al damunt, ni que tampoc n'hi havia cap al vagó, i hem procedit a detenir-lo per desordres públics", ha precisat.

Al cap de poca estona, el TAV ha pogut continuar el recorregut fins a Figueres-Vilafant i s'ha restablert la normalitat a la línia. Mentrestant, els Mossos d'Esquadra d'investigació han pres declaració a diversos testimonis que viatjaven a l'interior del tren. Segons ha concretat l'inspector Xavier Domènech, de moment no se sap del cert si, en el moment de proferir les amenaces, el jove ha anomenat Al·là.

En un primer moment el jove ha dit que era d'origen marroquí i ha donat un nom i cognoms a la policia que no constaven enlloc. Els Mossos d'Esquadra han fet gestions per identificar-lo i finalment s’ha pogut confirmar que es tracta d’un jove de nacionalitat austríaca de 25 anys que va néixer al Marroc. En paral·lel, també se li farà un reconeixement mèdic per descartar que no pateixi cap alteració mental.

Galeria d'imatges de l'incident