Girona, Salt i Sarrià veuen irregularitats en l'empresa Trargisa

La societat gestiona la depuradora i la incineradora

Els ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter creuen que hi ha "irregularitats" de contractes i sous en el si de l'empresa que gestiona la depuradora i la incineradora. Aquesta societat, Tractament de Residus i d'Aigües Residuals del Sistema de Girona SA (Trargisa), està formada per capital 100% públic.

En els últims mesos, hi ha hagut diversos conflictes en el si de l'empresa, on a hores d'ara s'hi ha posat un enginyer municipal al capdavant (perquè el director i gerent porta mesos de baixa).

Per aclarir les sospites, els tres ajuntaments han encarregat un informe a través del Consell d'Administració de Trargisa. El document haurà de certificar si s'han comès irregularitats, de quin tipus i si cal derivar-ne responsabilitats. En paral·lel, l'Ajuntament de Girona incorporarà dos juristes a la plantilla, que s'encarregaran d'analitzar tant aquesta com la resta d'empreses amb participació pública.

Malestar

Des de fa uns mesos hi ha hagut diversos conflictes –alguns, amb baralles entre treballadors- en el si de l'empresa. De fet, aquesta passada tardor l'Ajuntament de Girona va posar un enginyer municipal al capdavant de la societat, que està duent a terme una auditoria de la firma. El director i gerent de Trargisa, a qui substitueix, porta temps de baixa.

Aquest dimecres, en un Consell d'Administració extraordinari, els tres ajuntaments han fet nous passos per aclarir què passa a Trargisa. D'entrada, l'alcaldessa de Girona ja ha deixat clar que, amb la documentació de què disposen, creuen que els seus responsables han comès "irregularitats" tant contractuals com retributives. Madrenas, però, no ha volgut anar més enllà i ha preferit ser cauta i prudent. "Sobretot, perquè aquest és un assumpte que afecta persones", ha puntualitzat.

Durant el Consell d'Administració, els tres consistoris han decidit encarregar un informe que analitzi si, efectivament, aquestes irregularitats s'han comès, si cal depurar-ne responsabilitats i fins a quin nivell. En paral·lel, s'ha acordat que a la propera reunió del consell, que serà d'aquí a dos mesos, es durà a aprovació una nou protocol de selecció de personal i de fórmules retributives.

Control jurídic

A més, l'alcaldessa de Girona –que ha fet de portaveu dels tres consistoris- també ha recordat que, d'aquí a pocs dies, l'Ajuntament incorporarà dos nous juristes a la seva plantilla. La creació d'aquests llocs de treball ja es va aprovar per ple i els seleccionats s'incorporaran a la feina a mitjans de març.

Un dels juristes estarà especialitzat en recursos humans; l'altre, en contractació de personal. La seva tasca serà analitzar tant la documentació de Trargisa com la de la resta d'empreses on hi hagi participació pública (per exemple, Agissa, que s'encarrega de l'abastament d'aigua).

"A fons i de manera transparent"

Madrenas ha assegurat que els acords presos en el Consell d'Administració extraordinari obeeixen a la voluntat, ja expressada, d'actuar de manera "ferma" i d'analitzar "a fons" qualsevol sospita d'irregularitat. "El control ferm, transparent i sense embuts de societats com Trargisa és imprescindible; prenem mesures des del minut zero", ha assegurat l'alcaldessa de Girona.

De moment, i en espera del què dictamini l'informe, els tres ajuntaments no han apartat temporalment ningú del seu càrrec a dins de Trargisa. Es calcula que el document estarà enllestit d'aquí a uns dos mesos, coincidint amb el proper Consell d'Administració.