Tres de cada deu aturats que segueixen un programa d'orientació amb la UGT troben feina

La majoria dels atesos tenen més de 45 anys

Tres de cada deu aturats gironins que segueixen un programa d'orientació amb la UGT es reinsereixen al mercat laboral. Molts d'ells aconsegueixen feines al sector de la indústria o els serveis, però amb contractes temporals que no s'estenen més enllà dels sis mesos. La gran majoria dels atesos en aquests programes gratuïts, que tutela el sindicat i es financen amb recursos públics, tenen més de 45 anys i han cursat estudis primaris (l'antiga EGB). El secretari general de la UGT, Xavier Casas, explica que aquesta formació és una eina que "permet atacar de manera directa l'atur de llarga durada" i donar "una segona, tercera o quarta oportunitat" a aquells qui fa temps van perdre la feina i s'han quedat sense prestació.
 
Als programes d'orientació professional, que financen tant el Ministeri de Treball com la Generalitat, hi poden accedir tots aquells aturats que estiguin inscrits al SOC. A la demarcació, el sindicat UGT és un dels qui els ofereix. Ho fa a través d'una desena de tècnics i sis oficines repartides arreu del territori (Girona, Figueres, Palamós, Olot, Lloret de Mar i Ripoll).

L'any passat, hi va haver 1.713 aturats que van seguir aquests programes. Gairebé la meitat eren homes de més de 45 anys i havien cursat estudis primaris (EGB). Al llarg de les diferents sessions, els tècnics de la UGT els ajuden i els hi donen recursos perquè puguin trobar una nova feina.

Durant el 2016, gràcies a aquests programes, 512 persones van poder reinserir-se al mercat laboral. És a dir, aproximadament tres de cada deu que van seguir un dels cursos gratuïts que s'ofereixen al sindicat. I la majoria d'ells, van trobar feina a Girona ciutat.

Una de les tècniques d'orientació laboral, la Vanessa Rosell, precisa que la majoria dels contractes que se signen són temporals (reflex també de la situació del mercat). Tenen una durada d'entre un i sis mesos i, sovint, els treballadors que es reinsereixen en van encadenant un rere l'altre.

Pel què fa a sectors, la majoria s'emmarquen dins la indústria o els serveis (com el comerç o el turisme). "Parlem de feines com ara mossos de magatzem, operaris de fàbrica, personal de supermercats, cambrers, dependents o ajudants de cuina; però també n'hi ha d'altres que han trobat un lloc com a responsables de botiga o administratius", precisa Rosell.

Contra l'atur de llarga durada

Els programes d'orientació professional van començar a oferir-se al 1997 . Aquest any, però, i per primer cop, la durada baixarà; ja no seran de dotze mesos sinó de deu (és a dir, que acabaran a finals d'octubre). Al sindicat, qui els tutela i se'n fa càrrec és l'Institut per al Desenvolupament de la Formació i l'Ocupació (IDFO) de la UGT.

La seva responsable a Girona, Montse Bagué, defensa que els programes d'orientació han de tenir "continuïtat" perquè "són garantia d'èxit", tot i que la majoria dels contractes siguin temporals. "Aquestes insercions, d'alguna manera, ens permeten explicar que hi ha necessitat d'impulsar contractes més estables", ha subratllat.

Per la seva banda, el secretari general de la UGT a Girona, Xavier Casas, explica que aquesta formació és una eina que "permet atacar de manera directa l'atur de llarga durada", perquè molts dels beneficiaris tenen més de 45 anys i porten temps desocupats. "Podem donar-los una segona, tercera o quarta oportunitats perquè es reinsereixin", ha subratllat.

Aquest 2017 el sindicat preveu que, a les comarques gironines, 1.062 aturats es beneficiïn dels programes d'orientació professional. Apart, la UGT també ofereix des de fa quatre anys un altre recurs per als aturats: l'espai de recerca de feina. En aquest cas, per accedir-hi s'ha de tenir un cert domini d'Internet. I aquí, les sessions –dues per setmana- es focalitzen en la recerca de feina mitjançant la xarxa i les eines 2.0.

L'any passat es van atendre 245 aturats, dels quals més de la meitat (131) van aconseguir trobar feina. I aquest 2017, la UGT preveu que el doble de persones (un mínim de 500 desocupats) es puguin beneficiar d'aquest recurs.

Per últim, el sindicat també ofereix cursos gratuïts a aquells qui ja tenen feina, però que volen millorar alguna habilitat. Aquest 2017, se n'han planificat 79 (d'idiomes, d'ofimàtica, de primers auxilis o de xarxes socials passant per d'altres com guia caní, aspirant a escorta privat o personal shopper).