Nylstar engega una nova línia de producció i comença a tancar comandes amb EUA

La UGT assegura que l'època clau per reflotar la tèxtil serà després de l'estiu

La tèxtil Nylstar de Blanes (Selva) ha engegat més maquinària i ha desafectat part de l'ERO temporal que des de finals de desembre afecta la plantilla. En concret, la fàbrica ha tornat a endotllar una altra línia de producció de fil, la tercera que funciona d'ençà que va reprendre l'activitat.

Després d'estar vuit mesos aturada, i de planar damunt seu l'amenaça del tancament, Nylstar va tornar a engegar màquines a finals d'octubre. La tèxtil centenària -abans, la SAFA- reprenia producció apostant per uns tipus de fils d'alt valor afegit. Més resistents, suaus, elàstics i fins i tot cosmètics, que al mercat es venen a preus d'entre 6 i 35 euros el quilo.

La represa de la producció, però, també va anar acompanyada d'un nou ERO temporal (el tercer que afectava la plantilla només durant el 2016). Dels 173 treballadors, n'hi hauria una cinquantena que s'anirien veient afectats per l'expedient de manera rotativa. Cadascun d'ells podria estar-se a l'atur fins a un màxim de nou mesos.

Nylstar tancava l'any amb una producció que voltava les 100 tones de fil al mes, i amb la incògnita de quin seria el seu futur més immediat. Ara, però, la tèxtil comença a donar símptomes de recuperació. De fet, com ha concretat el sindicat UGT, fa poc ha fet una inversió que li ha permès engegar una nova línia de producció, que portava aturada des de principis del 2016. Ara, a la planta de Blanes ja n'hi ha tres en funcionament.

Això, de retruc, ha permès desafectar una quinzena de treballadors de l'ERO i treure'ls de l'expedient. "A dia d'avui, ja hi ha en total entre 89 i 90 empleats que treballen a Nylstar", ha concretat el president del comitè d'empresa, Juan José Rodríguez.

Comandes als Estats Units

Fa pocs dies, els representants de la plantilla es van reunir amb directius del Grup Praedium (el principal accionista de Nysltar). Durant la trobada, se'ls va comunicar que la tèxtil ja ha tancat comandes amb clients internacionals; en concret, dels Estats Units, on hi vendrà fil per fabricar peces esportives.

"S'està treballant per captar nous clients, a través d'una estratègia que passa per vendre directament fil a aquells professionals que faran les col·leccions de roba", ha concretat Juan José Rodríguez. De moment, Nylstar continua produint entre 100 i 150 tones de fil al mes, però Rodríguez confia que a partir del març aquesta xifra pugui incrementar-se, amb l'entrada de comandes procedents del mercat asiàtic.

El segon semestre, cabdal

Sigui com sigui, però, el sindicat UGT assegura que serà a partir del segon semestre (sobretot, a l'agost-setembre) quan es veurà definitivament si Nysltar ha aconseguit sortir del pou. I és que aleshores és quan les noves produccions de roba entraran a producció; i per tant, quan les firmes hauran tancat comandes per utilitzar el fil sorgit dels telers de Blanes.

El secretari general de la UGT a les comarques gironines, Xavier Casas, subratlla que la tèxtil ha sabut "buscar l'especialització, amb un producte d'alt valor afegit que ja no té competència al mercat asiàtic". "Al contrari, ara s'exportarà allà", ha precisat Casas.

El secretari general diu que aquest gir de producció, els contactes comercials i la posada en marxa de noves línies de producció demostren que s'està anant pel bon camí. "Aquest 2017 serà un any fonamental per saber el futur de Nylstar; però ha de quedar clar que ara fa tan sols pocs mesos, a l'estiu, la fàbrica tancava, i que gràcies a l'esforç dels treballadors s'ha aconseguit salvar", ha conclòs Xavier Casas.