El jutjat avala els càrrecs de confiança del darrer mandat de Puigdemont com a alcalde

La sentència no valora amb profunditat si els nomenament són correctes

El recurs contenciós administratiu interposat per la CUP demanava que es declarés nul el nomenament de càrrecs de confiança que va aprovar l'aleshores alcalde Carles Puigdemont -amb el suport d'ERC- al ple extraordinari del 29 de juny del 2015. El recurs es va admetre a tràmit i es va celebrar judici el passat 14 de febrer.

Concretament, a través d'aquell acord de ple es van contractar vuit persones: Albert Riera, com a gerent de l'Ajuntament; Narcís Sastre, coordinador de Sostenibilitat; Francesc Xavier Ten com a coordinador d'Arts Escèniques; Georgina Andreu, coordinadora d'Ocupació i Promoció; Clara Sánchez-Castro, coordinadora de Ciutadania; Francesc López, cap de gabinet de l'alcalde; Joaquim Oliva, assessor jurídic, i Jordi Moner, com a coordinador de programes.

Per a la CUP, el govern municipal va "fer passar per personal eventual" la contractació de càrrecs que feien tasques directives, tècniques o de gerència. Unes feines que, segons la formació, només podien fer funcionaris que haguessin aconseguit la seva feina en un procediment públic i en base a "mèrits i professionalitat".

Arguments per tombar el recurs

El jutjat, però, ha tombat el recurs de la CUP i dona per bons els nomenaments fets pel darrer govern Puigdemont. En la sentència, però, la magistrada no entra a valorar amb profunditat si els nomenaments s'ajusten a la llei perquè, segons exposa, l'acord ja no té cap vigència. Per una banda, Puigdemont va deixar el càrrec el gener del 2016 i, conseqüentment, tots els càrrecs de confiança van cessar automàticament.

A això s'hi suma el fet que el 23 de març de 2016, amb l'entrada de Marta Madrenas, el plenari de Girona va aprovar un nou cartipàs i una nova relació de càrrecs de confiança i assessors. "Això suposa la desaparició sobrevinguda de l'objecte del procediment", recull la sentència.

A més, la magistrada subratlla que el ple va aprovar una actualització de la relació dels llocs de feina i la plantilla de personal el 21 de desembre de 2015 (quan Puigdemont encara era alcalde). Segons el jutjat, en aquesta actualització es mantenien les mateixes atribucions al personal eventual nomenat al juny. En aquella ocasió, la CUP no només no va impugnar l'acord sinó que es va abstenir en la votació. "S'ha de considerar que va ser un acord ferm i consentit", manifesta la magistrada.

El jutjat també desestima un altre recurs de la CUP per un nomenament posterior, ja durant el mandat de Madrenas, corresponent a la coordinadora d'igualtat, Ana Rodríguez, a proposta del PSC. Rodríguez ja no treballa a l'ajuntament. El mateix jutjat s'haurà de pronunciar properament sobre el nomenament d'altres càrrecs de confiança sobre els quals la CUP també ha interposat recurs.

"Que deixin de judicialitzar la política"

La tinenta d'alcalde de Règim Interior, Maria Àngels Planas, ha destacat que el jutjat els dona la raó. "La sentència ens és favorable i ens diu que la contractació s'ha fet de manera correcta i estàvem en el nostre dret de fer-ho així", ha manifestat. Planas ha demanat a la CUP que deixi de "judicialitzar la política" del govern municipal, a l'hora que recorda que tots els partits polítics de l'ajuntament tenen assessors, inclosa la formació cupaire.