L'escola Els Estanys de Platja d'Aro, finalista als Mobile Learning Awards

Es reconeixen projectes innovadors amb l'ús de la tecnologia mòbil

L’Escola Els Estanys de Platja d’Aro ha estat seleccionada com a finalista dels guardons Mobile Learning Awards que reconeixen els projectes més innovadors de docents i centres educatius de Catalunya a través de l’ús de la tecnologia mòbil a l’educació en dues modalitats: Experiències i propostes d’aula amb tecnologies digitals; i Escoles innovadores en l’aplicació de les tecnologies digitals. Els Estanys és un dels tres centres escollits en aquest segon àmbit, per la seva proposta de Robòtica educativa, i demà 1 març hi ha programada la presentació de projectes i el lliurament de premis al Mobile World Congress de Barcelona.

Des del curs 2012-2013, el programa mSchools ajuda a l’alumnat i els docents a integrar les tecnologies mòbils a l’aula de manera eficaç, facilitant l’accés a materials actualitzats, millorant la col·laboració i reforçant el compromís de l’alumne, i així obrir noves vies d’ensenyament i aprenentatge que millorin el rendiment i l’ocupabilitat. Aquest és un programa del Mobile World Capital Barcelona amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la GSMA.
La proposta de robòtica i programació a educació Infantil i Primària de l’Escola Els Estanys de Platja d’Aro neix des del plantejament inicial que els alumnes del centre esdevindran joves que s’integraran en l’entorn social i laboral del segle XXI, que requereix persones actives, flexibles, creatives i orientades al treball en equip, capaces d’aportar solucions innovadores als reptes actuals. El programa entén que l’habilitat de programar esdevé avui una part essencial de l'alfabetització (aportant estratègies per resoldre problemes, dissenyar projectes i comunicar idees) i que la robòtica aporta transversalitat al procés educatiu (fomentant el talent, la comunicació, l’esperit emprenedor i la curiositat per descobrir i aprendre).

L’experiència té els seus orígens en el marc del Pla d’Excel·lència Educativa dels centres escolars de la Vall d’Aro (Castell-Platja d’Aro i Santa Cristina d’Aro) en un taller de robòtica realitzat al Parc Tecnològic de Girona organitzat per la Universitat de Girona el curs 2012-2013, on el centre va comprovar la potencialitat de la programació i la robòtica com a eines educatives, però també, la implicació, motivació i capacitats aplicades a problemes concrets per part dels alumnes. De llavors ençà, s’ha integrat en el currículum de matemàtiques, medi i llengua; i en les àrees de coneixement tecnològic d’informàtica, mecànica i electrònica; i alhora l’AMPA del centre també ha programat la robòtica com a extraescolar.

Des de l’inici del programa hi ha hagut una notable millora en els resultats de les competències bàsiques de 6è de Primària, tant en l’àrea de llengua catalana com de matemàtiques. Alhora durant aquesta anys diversos equips tant del centre com de l’extraescolar han assolit fites notables en diversos concursos de robòtica tant a nivell de les comarques de Girona com estatal a la First Lego League (Premi als Valors, Disseny de Robot o Premi Joves Promeses) i a nivell global a la World Robot Olympiad participant als mundials de Sotxi (Rússia), Doha (Qatar) i Delhi (Índia).