Un canal de 60 metres evitarà noves inundacions a la urbanització la Borna de Begur

Els treballs tenen un cost de 137.810 euros

L’empresa Argon Informàtica SA està executant a bon ritme les obres de construcció del canal de més de 60 metres de llargada a cel obert, que és la principal acció del projecte per acabar amb les inundacions de les aigües plujanes a la urbanització la Borna de Begur, la qual compte amb uns carrers amb molta pendent. L’actuació es complementa  amb la construcció de cinc punts de recollida per evitar que l’aigua circuli pels vials. “La previsió és que l’obra estigui enllestida abans de Setmana Santa”, ha assenyalat l’alcalde, Joan Loureiro, que ha volgut recordar que aquesta infraestructura d’aigües plujanes de la Borna era “una prioritat per una qüestió de seguretat”. La nova infraestructura, amb un pressupost d’obra de 137.810 euros, comportarà l’acabament de la urbanització de tots els serveis bàsics de la Borna, en gran part edificat, després que fa uns anys es fes ja la del clavegueram i la de l'enllumenat públic.


El canal, que es fa dins d’una zona verda de la urbanització, té una secció trapezoïdal a cel obert que constitueix el conducte principal de recollida. El canal té forma esglaonada per evitar que l’aigua pluvial agafi massa velocitat. El primer tram del canal va del carrer La Font al carrer Ses Falguerines, amb una llargada de 30 metres. I el segon, de 32 metres, del carrer Ses Falguerines al carrer del Rec de l’Aigua. “S’ha apostat per no entubar els canals per evitar taps amb la brossa”, ha explicat l’alcalde. El que si s’ha entubat ha estat el pas per sota els carrers de Ses Falguerines i del Rec de l’Aigua, abocant tota l’aigua a un rec natural que acaba a mar, entre Sa Tuna i el Cap de Begur.


A part del canal, s’han construït diverses reixes i embornals interceptors amb pous de registre a cinc punts diferents. Així hi ha un parell de punts de recollida al carrer Rec de Sa Tuna, amb l’abocament de les aigües cap un terreny rústic. Un altre punt de recollida a la intersecció del carrer Rec de Sa Tuna amb el carrer  de la Font, reconduint l’aigua cap a la zona verda del carrer de la Font. Un altre punt de recollida es troba al punt baix del carrer de la Font, abocant l’aigua també a la zona verda anterior. I un darrer punt de recollida, a la part de baix del carrer de Ses Falguerines, abocant les aigües cap a la zona verda.


El projecte va ser encarregat per l'Ajuntament a l'empresa Ingur SA perquè busqués una solució al problema de l'acumulació de les aigües plujanes als punts baixos d'alguns carrers i que causen greus problemes als veïns propers que resulten inundats. Darrerament, l'Ajuntament va intentar arranjar la problemàtica amb la col·locació d'una sèrie de reixes i embornals connectats a la xarxa d'aigües residuals. Però va quedar clar que la solució era insuficient, segons es diu en el projecte.