Platja d'Aro atura la perforació d'un talús a Sa Conca per instal·lar-hi un ascensor privat

Els treballs han sobrepassat els límits de la finca

L'Ajuntament de Platja d'Aro (Baix Empordà) ha fet aturar la perforació d'un talús a Sa Conca per instal·lar-hi un ascensor privat perquè l'obra ha envaït zona pública. Els treballs per rebaixar el talús, situat gairebé arran de platja, han aixecat una gran polseguera.
 
No només la de l'obra en si, sinó també perquè diversos veïns i el Grup de Natura Sterna van alertar que s'estava cometent una agressió ambiental, i la roca que es trinxava excedia els límits de la finca. El consistori, després d'enviar-hi els serveis tècnics i comprovar que els treballs han afectat sòl públic, ha emès un decret ordenant la "suspensió immediata" de les obres perquè l'acte és "manifestament il·legalitzable". A més, l'Ajuntament també ha obert un expedient de restauració de la realitat física alterada al promotor, la societat Galileu 136 SL., propietat de l'exjugador del FC Barcelona, Xavi Hernández.
 
Els treballs per perforar el talús, situat just al costat de l'aparcament de la platja de Sa Conca, van començar ara fa pocs dies. El rebaix de la roca es fa per instal·lar-hi un ascensor que ha de connectar directament amb un xalet privat, i permetre que els propietaris tinguin accés directe a la platja.

El promotor de l'obra és la societat Galileu 136 SL. El xalet al qual donarà l'ascensor es troba a l'Avinguda de les Platges, just a sobre del talús. L'obra va començar a finals del 2015 i, tot i que inicialment es preveia connectar l'habitatge amb la zona de platja a través d'una mena de funicular, al final es va aprovar substituir-lo per un ascensor privat.

Les obres per fer-lo, però, han aixecat crítiques tant d'alguns veïns d'aquesta part de S'Agaró com dels ecologistes Grup de Natura Sterna. Tant els uns com els altres han criticat que l'obra ha excedit els límits permesos, perquè ha sobrepassat el perímetre de la finca i ha envaït espai públic. Per fer-ho palès, han gravat vídeos i els han difós. Les imatges, preses dilluns mateix, mostren com la màquina que rebaixa el talús aixeca una gran polseguera a la zona.

Davant d'això, l'Ajuntament de Platja d'Aro ha inspeccionat els treballs. L'arquitecte municipal va anar ahir a la zona de Sa Conca i, com recull el decret que ha emès l'Ajuntament, a la inspecció ja es va constatar com l'excavació del talús no s'adequava a la llicència d'obres.

"Manifestament il·legalitzable"

"L'acte seria manifestament il·legalitzable, en tant que l'excavació efectuada s'ubica en un espai qualificat com a lliure públic", subratlla el decret, que signa l'alcalde Joan Giraut. És a dir, que l'obra de l'ascensor ha excedit el perímetre de la finca i ha envaït zona verda pública.

Per aquests motius, l'Ajuntament de Platja d'Aro ha pres dues determinacions. Per una banda, ha ordenat "la suspensió immediata de les obres". I ha advertit a Galileu 136 SL que, si continua els treballs, el consistori es veurà obligat a aturar-los de manera forçosa, acompanyant-ho de multes que es poden estendre entre els 300 i els 3.000 euros.

Per altra banda, l'Ajuntament també ha obert un expedient de protecció de la legalitat urbanística. En concret, perquè es restauri la realitat física alterada. A partir d'ara, el consistori té un termini de mig any per resoldre l'expedient i determinar quines mesures ha de fer el promotor.