Jutgen el noi de Blanes que va atacar un company de pis amb una catana i es va atrinxerar

La defensa reclama que se'l deixi en llibertat

La defensa ha demanat que es deixi en llibertat provisional el jove de Blanes (Selva) que l'agost passat va atacar el seu company de pis amb una catana i es va atrinxerar durant hores a l'habitatge. L'advocat del processat, Joan Pere Zapata, es remet a la declaració que la víctima va fer al jutjat aquest desembre per sostenir que l'acusat no tenia intenció de matar-lo. Entre d'altres, perquè després de ferir-lo amb l'espasa, li va obrir la porta del pis, el va deixar sortir i es va desfer de l'arma llançant-la escales avall. La fiscal, per la seva banda, s'oposa a què el jove quedi en llibertat mentre el cas arriba a judici. Recorda que hi ha risc de fugida, perquè ja es va escapar pel teulat de l'habitatge després de l'atac amb la catana, i subratlla que aquest no era el primer cop que agredia el seu company de pis (dies abans, ho havia fet amb una defensa elèctrica).
 
Els fets als quals fa referència el cas es remunten a mitjans d'agost del 2016. Aleshores, tant l'acusat com la víctima, que era amic seu, vivien en un pis del carrer Extremadura, al barri de la Plantera de Blanes. L'agressió amb la catana va tenir lloc la matinada del dissabte 13 d'agost. El processat, que acumula diversos antecedents, va atacar l'altre inquilí amb l'espasa i li va fer talls al cap i en altres parts del cos.

La víctima va poder fugir del pis i, poca estona després, un veí se'l va trobar ensangonat al carrer. El ferit, que va haver d'ingressar a l'hospital, va explicar a la policia qui era l'agressor. Quan els agents van anar al pis, però, el noi va negar-se a obrir-los i es va atrinxerar durant hores a dins l'habitatge.

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Local, després d'aconseguir un manament judicial, van poder accedir a l'habitatge aquell dissabte a la tarda. Quan hi van entrar, però, l'agressor havia aconseguit fugir escapolint-se pel teulat. Això va obligar el jutjat a emetre una ordre de crida i cerca contra ell.

La policia no el va poder detenir fins al novembre, tres mesos més tard de l'agressió. D'ençà d'aleshores, es troba empresonat en espera del judici. Entre d'altres delictes, inicialment s'enfronta a una condemna per intent d'homicidi.

"No hi havia intenció de matar"

La vista d'apel·lació, durant la qual la defensa ha demanat al tribunal que deixés el jove en llibertat provisional, s'ha celebrat aquest matí a l'Audiència. L'advocat del noi, Joan Pere Zapata, assegura que el seu client "no tenia intenció de matar" el seu company de pis quan va atacar-lo amb la catana.

Per sostenir-ho, Zapata es remet a la declaració que la víctima va fer als jutjats el desembre passat. L'advocat ha recordat que, aquella matinada, tots dos homes es van discutir i que el seu client va explotar, entre d'altres perquè havia pres alcohol i drogues.

Tot i això, Zapata ha subratllat que, com consta a la declaració de la víctima, va ser el mateix agressor qui va detenir l'atac, va obrir la porta a l'altre, el va deixar sortir i es va desfer de l'espasa llançant-la per l'escala. Els Mossos d'Esquadra, de fet, van trobar la catana a prop del quadre de comptadors de l'edifici.

"El meu client no volia matar, però estava afectat pel consum de drogues", ha dit l'advocat. Per això, el lletrat pensa que l'acusació d'intent d'homicidi ha de decaure i que, com que ni risc de fugida, ni tampoc perill que el jove torni a agredir la víctima, l'Audiència ha d'ordenar que el deixin en llibertat mentre no arriba el judici.

Risc de fugida, i de tornar a atacar

La fiscal del cas, però, no comparteix aquesta tesi. L'acusació pública ha demanat que el processat continuï. D'entrada, perquè a la seva declaració, la víctima va sostenir de nou que l'acusat era qui l'havia agredit amb la catana, i perquè hi ha "indicis sòlids" –com els informes mèdics- que apunten que el cas pot constituir un intent d'homicidi.

Però a més, la fiscal no comparteix les tesis que l'acusat no pugui fugir ni tampoc tornar a agredir l'altre home. D'entrada, perquè el processat ja s'ha escapat una vegada (precisament, després de cometre l'atac amb la catana). Però també perquè aquell no era el primer cop que atacava la víctima. Pocs dies abans, el 8 d'agost, ja l'havia lesionat amb una defensa elèctrica.

Ara, qui haurà de decidir si el jove de Blanes continua a presó serà l'Audiència de Girona. El tribunal de la Secció Tercera s'encarregarà de concedir-li la llibertat provisional o bé dictaminar que continuï a presó.