Amplien la condemna al monitor de Lloret que va abusar de 17 menors per un nou cas

Se li afegeixen 2 anys i 6 mesos més

L'Audiència de Girona ha condemnat a 2 anys i 6 mesos de presó Josep Castiella, el monitor de Lloret de Mar (Selva) que ja estava a presó per haver abusat de disset menors i gravar-se fent una fel·lació a un dels nens.

El tribunal de la Secció Tercera li ha imposat la pena per un nou cas d'abús sexual a un altre menor que no s'havia inclòs en l'anterior causa perquè va donar-se a conèixer més tard. Durant la vista d'aquest dimarts, la defensa i l'acusació han arribat a un acord de conformitat, un fet que ha comportat reduir la pena de presó que demanava inicialment el fiscal, que era de 4 anys.

La sentència condemna el monitor per un delicte continuat d'abús sexual a un menor que en aquell moment tenia vuit anys. Els fets van passar l'estiu del 2011, quan Josep Castiella era el director del casal d'estiu del CEIP Àngels Alemany de Lloret de Mar (Selva).

Durant el temps que el nen anava al casal, el monitor aprofitava aquells moments en què es trobava sol amb ell i allunyat del grup.

Segons la sentència, en dues ocasions li va demanar que l'acompanyés a una zona poc concorreguda. Primer va ser a la terrassa i en una segona ocasió al gimnàs. Amb la intenció de "satisfer els seus desitjos lúbrics i aprofitant la curta edat del menor i la seva relació de superioritat" li va abaixar els pantalons i li va tocar el penis per sota dels calçotets. També li va demanar que li fes el mateix a ell però el menor s'hi va negar i no va accedir a les seves peticions.

Durant la vista d'aquest dimarts, l'acusat ha admès els fets i la defensa i l'acusació han arribat a un acord de conformitat. Aquest acord, ha comportat una reducció de la pena de presó que demanava inicialment el fiscal i que era de 4 anys. Finalment, l'han condemnat a 2 anys i 6 mesos de presó. Per rebaixar-li la pena, el tribunal li ha estimat les atenuants de confessió i d'anomalia o alteració psíquica, els mateixos que ja se li va aplicar en l'anterior condemna del gener del 2015 quan va ser condemnat a 41 anys de presó per haver abusat de disset menors. En un dels casos, va arribar a gravar-se fent-li una fel·lació a un dels nens.

La condemna també inclou una indemnització de 6.000 euros per a la víctima, a banda de les costes judicials, i la prohibició durant deu anys de comunicar-se amb ell i d'estar a menys de 500 metres del domicili o del centre on estudiï. Un cop surti de la presó, i en els següents 5 anys, Castiella estarà en llibertat vigilada. Així mateix, durant un període de 6 anys estarà inhabilitat per treballar en una feina pública o un treball que comporti estar en contacte amb menors.

La sentència és ferma perquè les dues parts han descartat presentar recurs.

Uns fets que s'emmarquen en l'anterior causa

Aquesta nova condemna de presó se suma als 41 anys de presó que l'Audiència de Girona ja li va imposar el gener del 2015 per haver abusat de disser menors.

En aquell cas, els abusos van tenir lloc entre l'estiu del 2011 i principis del 2012. Aleshores, el processat (a qui coneixien com a 'Pepe') feia dos anys que tenia contracte al centre escolar. Al col·legi de Lloret de Mar, hi donava classes extraescolars de guitarra, tennis i psicomotricitat. I a través de l'Ajuntament, també s'encarregava de muntar i dirigir els casals de Setmana Santa, d'estiu i de Nadal (que es feien als CEIP Àngels Alemany i Pere Torrent).

En el primer judici també va admetre tots els fets del que l'acusaven i el van condemnar com a autor de disset delictes d'abús sexuals, alguns continuats, un d'elaboració i un altre de tinença de pornografia infantil. En matèria de responsabilitat civil, el van condemnar a indemnitzar els menors amb 102.000 euros alhora que se li prohibia acostar-s'hi durant a menys de 500 metres durant deu anys.