Trenta detinguts al macrooperatiu contra el tràfic de marihuana a l'Empordà

El dispositiu ha mobilitzat 350 Mossos i 50 membres del Servei de Duanes

 • Els agents s'emporten un cotxe d'alta gamma del garatge d'un dels habitatges escorcollats al barri gitano. ACN
  Els agents s'emporten un cotxe d'alta gamma del garatge d'un dels habitatges escorcollats al barri gitano
  Fotos: ACN
 • El macrodispositiu ha aixecat expectació al barri de Sant Joan de Figueres. ACN
  El macrodispositiu ha aixecat expectació al barri de Sant Joan de Figueres
  Fotos: ACN
 • Els Mossos d'Esquadra s'enduen un dels detinguts en la macrooperació. ACN
  Els Mossos d'Esquadra s'enduen un dels detinguts en la macrooperació
  Fotos: ACN

El dispositiu antidroga que dirigeix el jutjat d'instrucció 6 de Figueres culmina mesos d'investigació, durant els quals els agents han seguit la pista a un clan familiar, el Capirote, dedicat al tràfic d'estupefaents. En concret, de marihuana. Els membres de l'organització no només s'encarregaven de cultivar-la i distribuir-la sinó que, fins i tot, l'arribaven a exportar, segons ha precisat el sotsinspector dels mossos.

El macrooperatiu ha esclatat aquest dimarts a les sis del matí. Ha mobilitzat fins a 400 efectius, dels quals 350 són agents dels mossos i més de 50, del Servei de Vigilància Duanera, la policia de l'Agència Tributària. La investigació l'ha coordinada la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels mossos. Avui, però, sobre terreny s'han desplegat efectius dels ARRO, de la BRIMO, de la unitat de subsòl, la canina i agents de seguretat ciutadana.

S'han fet una vintena d'entrades i escorcolls, sobretot als barris gitanos del Culubret i de Sant Joan. En aquest darrer, els mossos han blindat els accessos i han escorcollat tres habitatges del carrer Ramón y Cajal.

Aquí, hi han fet quatre detencions -tres homes i una dona- i s'han emportat divers material en caixes i objectes comissats, que podrien procedir del blanqueig de capitals (com ara un cotxe d'alta gamma i televisors). En un dels habitatges, a més, la policia hi ha trobat diversos galls de baralla en gàbies. Els mossos han alertat els agents de la unitat de medi ambient perquè es fessin càrrec dels animals.

El macrooperatiu, que a hores d'ara encara està obert i ha despertat expectació al barri, porta ja una trentena de detinguts i no se'n descarten més. L'epicentre ha estat a Figueres, però també s'ha estès a cinc poblacions més de l'Alt Empordà i a una del Baix. En aquest darrer cas, a Platja d'Aro.

Pel què fa a l'Alt Empordà, es fan registres a Vilafant, Llers, Cabanes, Avinyonet de Puigventós i Sant Miquel de Fluvià. Fonts policials han detallat que els registres s'han fet tant en els habitatges familiars del clan com en finques, on hi tindrien les plantacions de marihuana.

Secret de sumari

El macrooperatiu contra el tràfic de drogues forma part d'una causa que, a hores d'ara, es manté sota secret de sumari. De totes maneres, els mossos i Vigilància Duanera n'han donat alguna precisió. "Parlem d'una organització criminal, que es dedica al cultiu, la producció i l'exportació de substàncies estupefaents; concretament, marihuana", ha dit el cap de l'ABP de Figueres.

"A més d'aquest, hi ha un altre seguit d'il·lícits, com ara pot ser el blanqueig de capitals, que s'estan investigant i que es poden imputar posteriorment", ha informat l'inspector Alfons Sánchez. El cap de l'ABP ha comparegut davant dels mitjans acompanyat del cap del Servei de Vigilància Duanera a Girona, Antonio Lajusticia. "De moment, no podem donar més dades perquè el cas es troba sota secret de sumari", ha precisat.