Les acrobàcies i els salts de Rússia i els equilibris de la Xina, guanyadors del Festival del Circ de Figueres

La sisena edició s'ha clausurat superant els 31.000 espectadors

  • La polèmica Asel Saralaeva s'ha endut el Premi de la Crítica. ACN
    La polèmica Asel Saralaeva s'ha endut el Premi de la Crítica
    Fotos: ACN
  • L'espectacle d'equilibris amb monocicle de la Xingiang Acrobatic Troupe de la Xina. ACN
    L'espectacle d'equilibris amb monocicle de la Xingiang Acrobatic Troupe de la Xina
    Fotos: ACN

El Festival Internacional del Circ va tancar ahir la seva sisena edició després de cinc dies de representacions on s'han pogut veure 24 atraccions de la mà de 88 artistes d'onze països diferents. L'espectacle d'Or ha estat l'encarregat de cloure el certamen amb un tastet dels millors espectacles. El quinze membres del jurat han triat 16 actuacions de les dues semifinals que s'han representant des de dijous. Els tres primers premis, els elefants d'Or, se'ls han endut tres companyies de Rússia i la Xina.

L'acrobàcia en grup dels russos Acrobatic Quartet by Prilepin han estat un guanyadors. El seu espectacle de volteig sota emblemàtiques melodies dels Beatles ja es va endur el premi de plata al Festival Idol de Moscú i avui ha arrasat al de Figueres. També ho han fet els saltadors russos de la Troupe Greschuskin, que s'han endut un altre dels primers premis. El tercer elefant d'Or ha estat per les dues actuacions d'equilibris que la companyia –una d'elles amb monocicles- de la xinesa Xinjiang Acrobatic Troupe.

A banda dels elefants d'Or, el jurat lliurat fins a dotze guardons més entre els quals hi ha tres elefants de Plata; tres més de Bronze; el Premi a la Imatge; el Premi de la Crítica i el Premi del Públic.Els elefants de Plata han estat per l'espectacle d'equilibris amb escala de la Hebei Acrobatic Troupe de Xina; l'actuació de cordills aeris dels ucranians Duo Cabaret i el visual número de cintes aèries d'Alexander Lichner & Donoban Rodríguez.

Pel què fa als de bronze, el jurat ha decidit que les millors actuacions en aquesta categoria les ha protagonitzat Evgueni Komisarenko amb el seu número d'Agility amb gossos; els espectaculars equilibris sobre bastons de la jove de només 14 anys Vladyslava Naraieva i el de les tres noies d'Etiòpia que conformen el trio Trilogy i que han deixat el públic bocabadat.

Finalment i de nou en la modalitat del volteig acrobàtic, els russos Hooligang Acrobatic Troupe s'han endut el Premi a la Imatge. El Premi de la Crítica ha estat per la russa, Asel Saralaev, i seu controvertit espectacle amb gats, que li ha costat al festival una denúncia del Partit Animalista contra el Maltractament Animal (PACMA). A l'espectacle, es poden veure els felins fent salts i equilibris en dues barres paral·leles suspeses a l'aire.

Per últim, el Premi del Públic –el que trien els espectadors votant al llarg de les diferents representacions- se l'ha endut el Duo Medel de Mèxic per la seva espectacular actuació de força i resistència mà a mà.

El conveni i la continuïtat

El certamen ha celebrat des de dijous la seva sisena edició i la darrera prevista al conveni de quatre anys signat amb l'Ajuntament de Figueres. En aquest sentit, Matabosch ha mostrat la seva incertesa per la continuïtat de l'esdeveniment.

"No sabem absolutament res sobre quin serà el futur del festival", ha assegurat. A més, el promotor del certament ha remarcar que "avui us puc dir que no hi ha cap garantia que el Museu Europeu del Circ es faci i es faci a la ciutat ni cap garantia que visquem noves edicions d'Elefant d'Or a Figueres".

Una polèmica edició

El Festival ha viscut una de les seves edicions més polèmiques. La celebració d'un espectacle amb gats ha aixecat polseguera però per Matabosch es tracta d'una polèmica sense fonaments. "No és just que es facin aquestes crítiques sense ni tant sols haver vist l'actuació ni l'hàbitat on estan aquests animals", ha dit.

En aquest sentit, ha afegit que els 12 gats "ocupen el mateix camerino que de mides ocupen 20 xinesos". Amb la diferència, ha insistit, que els gats tenen tres assistents nit i dia cuidant-los, mentre els xinesos "s'han d'espavilar sols".

D'altra banda, Matabosch ha assegurat que no descarta presentar una demanda per injúries i calúmnies perquè "aquí no es maltracten animals".

No només per la posada en escena d'espectacles amb animals i les crítiques generades han sembrat la polèmica en aquesta edició. També ho ha fet la divisió pel projecte de Museu del Circ, que Matabosch vincula al certamen.

La iniciativa compta amb defensors i detractors que han impulsat campanyes a favor i en contra. En aquest sentit, aquest dilluns els impulsors de la campanya 'Tots pel Museu del Circ' han anunciat que ja tenen 10.582 adhesions a favor, que estava previst que entreguessin aquest vespre a l'alcaldessa, Marta Felip, en el decurs de la celebració.