Unes 200 persones es concentren a Celrà contra l'Exèrcit

Cornellà aposta per crear una xarxa de municipis antimilitaristes

Entitats i veïns de Celrà han sortit a protestar contra l'Exèrcit i les maniobres militars que ha estat fent aquest dilluns pel Massís de les Gavarres. Si al matí eren uns 150 els que s'han animat a pujar al Castell de Sant Miquel - entre ciutadans de Girona i Celrà - a la tarda han estat prop de 200 persones les que s'han acostat a la Plaça de l'Ajuntament de Celrà per mostrar el seu rebuig a l'actuació dels militars.

Entre ells hi havia l'alcalde del municipi, Dani Cornellà, que s'ha mostrat "sorprès i satisfet" amb la resposta de la gent. "El poble es mobilitza quan hi ha actuacions com aquesta", ha comentat Cornellà, que ha tractat a l'Exèrcit de "provocador". "Saben que hem aprovat una moció en contra de les maniobres militars, i venen a fer-les igualment", ha lamentat.

El batlle critica l'Exèrcit perquè "no s'han dignat ni a respondre el ban que els vam enviar". Cornellà ha contestat a l'aclariment que ha fet l'estament militar en relació a que, el que feien avui els soldats no eren maniobres sinó "marxes d'enduriment". En aquest sentit l'alcalde ha dit que per a ells "tot són maniobres". "Només faltaria que vinguessin amb els tancs", ha etzibat.

No descarta la via judicial

Preguntat sobre quines accions prendrà el consistori un cop l'Exèrcit no ha fet cas de la moció aprovada en el ple del 8 de novembre, on es demanava a l'estament militar que no es fessin maniobres en espais que no estiguin estrictament habilitats per fer-ho, com és el cas de la caserna de Sant Climent Sescebes, Cornellà ha explicat que no descarten anar a la via judicial tot i que ha reconegut que "no se'n fien".

Amb tot, l'alcalde diu que la principal proposta ara per ara és impulsar una xarxa de municipis antimilitaristes amb l'ajut d'altres localitats que ja han expressat també aquest rebuig a l'Exèrcit, com ara Llançà o Girona. "Estaria molt bé que tanquessin la base de Sant Climent Sescebes però ara el que es vol aconseguir és que no trepitgin aquests municipis; el millor que podria passar és que marxessin", ha afirmat Dani Cornellà.

Suport de la CUP i Junts Pel Sí

A l'acte hi ha assistit entre altres la diputada al Parlament per la CUP Gabriela Serra i el diputat de Junts pel Sí Roger Torrent que han donat suport a la concentració. Serra ha demanat a l'Exèrcit que "es dediqui a fer altres coses de caire més humanitari" i ha lamentat que a Catalunya hi hagi més de 200 milions de metres quadrats propietat de l'estament militar.

Per la seva banda, Torrent ha destacat la "irresponsabilitat" de l'Exèrcit en fer unes maniobres en llocs molt concorreguts per la ciutadania. El diputat ha demanat que es respectin les decisions que es prenen en els plens dels ajuntaments.