La marxa popular que ha sortit des de Girona i Celrà amb destí al castell de Sant Miquel ha començat a les vuit del matí i ha comptat amb la participació d'unes 150 persones. Hi havia representants de diferents formacions polítiques, entitats cíviques i ciutadans que han volgut expressar amb aquest acte reivindicatiu que les maniobres militars que l'Exèrcit està duent a terme aquest dilluns "no són benvingudes".
Al capdavant de la marxa que ha començat de Celrà hi havia l'alcalde, Dani Cornellà, que ha subratllat que la presència militar és una "represàlia" al municipi per haver aprovat el novembre passat i per unanimitat una moció contra l'Exèrcit i contra la seva activitat en espais que no fossin estrictament militars. "Avui s'ha trepitjat la legitimitat dels acords presos i la democràcia del poble de Celrà", ha assenyalat Cornellà. Durant la marxa, s'ha sabut que els soldats havien arribat fins al castell de Mabarrera de titularitat municipal. Quan l'agutzil ha anat a notificar-los que havien de marxar s'ha trobat que ja eren fora.
La marxa popular, que ha començat a les vuit del matí des de Girona i Celrà, comptava amb representants de diferents grups polítics com la CUP i ERC juntament amb membres de diferents entitats com ara Òmnium Gironès o la plataforma Alto al Foc de l'Albera. La que ha començat des de la plaça de l'església de Celrà, que ha aplegat unes setanta persones, anava encapçalada per una pancarta on es podia llegir 'Que se'n vagin! prou maniobres militars'. Aquesta mateixa és la que una hora i mitja després s'ha desplegat al castell de Sant Miquel, el punt de trobada.
L'ambient era festiu i amb un clar missatge a donar, que l'Exèrcit que aquest dilluns ha estat fent exercicis militars a les Gavarres no era benvingut i que la seva presència s'interpretava com a una "represàlia". Així ho ha expressat l'alcalde del municipi, Dani Cornellà (CUP), que ha recordat que no havien vingut mai a fer acte de presència a aquest territori i que esperen que sigui l'últim cop. En aquest sentit, ha vinculat aquests exercicis al fet que el 8 de novembre passat l'Ajuntament de Celrà va aprovar per unanimitat una moció contra l'Exèrcit on també s'exigia que no es fessin maniobres en espais que no fossin estrictament militars. A més a més, l'alcalde va emetre la setmana passada un ban on recordava la prohibició de fer aquestes pràctiques en tot el municipi.
Després de veure que l'Exèrcit no ha fet marxa enrere i que ha seguit endavant amb les previsions, Cornellà ha estat molt contundent i ha afirmat que el que s'ha fet avui ha estat "trepitjar la democràcia i la legitimitat dels acords presos pel poble de Celrà".
La creació d'una xarxa per "desmilitaritzar" les comarques gironines
Durant l'acte, l'alcalde de Celrà també ha anunciat que tenen previst treballar en la creació d'una xarxa per aconseguir "desmilitaritzar" la demarcació amb l'ajut d'altres municipis que ja han expressat també aquest rebuig a l'Exèrcit, com ara Llançà o Girona –el consistori no ho ha aprovat però sí el ple de la Diputació-, entitats i partits polítics. "Estaria molt bé que tanquessin la base de Sant Climent Sescebes però ara el que es vol aconseguir és que no trepitgin aquests municipis; el millor que podria passar és que marxessin", ha afirmat Dani Cornellà.
La ruta dels militars inclou el castell de Mabarrera i els Àngels
Durant la caminada, l'alcalde de Celrà ha sabut que els soldats havien arribat al castell de Mabarrera, de titularitat municipal. Quan l'agutzil ha anat cap allà per informar-los del ban que s'havia emès prohibint la seva presència s'ha trobat que ja eren fora. Al cap d'una estona s'ha sabut que s'havien desplaçat fins al Àngels, a Girona, i que poc abans del migdia ja havien finalitzat l'exercici i havien marxat amb vehicles militars.
En algun moment els participants especulaven amb la possibilitat de topar-se amb els soldats, que s'han anat movent per diferents punts de les Gavarres. Finalment, però, no ha estat així. El regidor de la CUP a Girona Lluc Salellas ha assenyalat que el que hauria d'haver fet l'Exèrcit és "ser més humil" i haver-se retirat en el moment de saber que "no eren benvinguts". "Si són gent com diuen que defensen la democràcia el que haurien de fer no és fer aquest tipus de joc que és mes propi d'un nen de primària perquè el que estan fent és el ridícul; el que caldria és que s'enretiressin a Sant Climent Sescebes que és el lloc on poden estar", ha afegit.
Pel que fa a l'absència de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, Salellas ha admès que li hauria agradat que hi fos però que ja expressat el seu suport a la iniciativa. El més important, segons el regidor, és que la resposta ciutadana a aquest acte reivindicatiu ha estat "contundent" i una prova que "no tenen por" davant el que consideren una "provocació".
"Ens vulneren els nostres drets"
Entre els que aquest dilluns han pujat fins al castell de Sant Miquel hi havia la Carme Vila, veïna de Flaçà (Gironès) que veu una "vulneració dels nostres drets" el fet que l'Exèrcit hagi fet aquesta activitat, "sabent que som contraris a la seva presència". Vila es declara "pacifista i antimilitarista" i culpa als exèrcits "de les guerres actuals".
D'altra banda en Jordi Muñoz, que és membre d'una entitat contrària a l'exèrcit, diu que s'ha desplaçat fins a aqueset emplaçament per "deixar clar als militars que no els volem a les nostres vides". "He vingut des de Barcelona a protestar perquè s'estan saltant la legitimitat d'un ajuntament que va votar que no volien militars".
Un altre dels participants preguntats ha estat en Gabriel Yanes, de Girona, que pertany a un grup de jubilats que fan excursions. Segons ha explicat, no és la primera vegada que es topa amb els militars. "Ens els vam trobar fa un mes a Canet d'Adri (Gironès) i no ens agrada", ha reblat.
Aquest dilluns a la tarda està prevista una concentració davant de l'Ajuntament de Celrà com a rebuig per l'activitat que els militars han dut a terme, i per demanar que cessin definitivament les maniobres.