163 municipis gironins ja tenen aprovats els plans de delimitació de franges d'incendis

Representen un 94% del total

El gran incendi de l'Empordà va ser un punt d'inflexió en la gestió dels incendis forestals a les comarques gironines. Va portar el conjunt d'administracions de la demarcació, Generalitat, Diputació de Girona, consells comarcals i ajuntaments, a treballar en un full de ruta per millorar la prevenció i reacció davant un foc forestal.

Un dels aspectes ha estat impulsar la redacció de plans de delimitació de franges, un document on cada municipi estableix quins són els espais perimetrals de vegetació que han de mantenir desbrossats i nets per evitar que les flames arribin al nucli urbà, a urbanitzacions o a cases aïllades.

A les comarques gironines, un 94% dels municipis ja han elaborat el pla i, d'aquests, 163 ja el tenen aprovat definitivament. El següent repte serà executar-los, una feina que pot no ser senzilla perquè l'obligació de mantenir la franja de 25 metres neta correspon als propietaris o, subsidiàriament, els faran les administracions, cosa que implica destinar-hi recursos econòmics.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha ressaltat que la demarcació és capdavantera en l'elaboració dels plans perquè a altres zones de Catalunya no s'apropen ni de lluny a un percentatge tan elevat de municipis amb plans fets. "Demanaré que hi destinin esforços amb tanta contundència com a les comarques gironines perquè estem convençuts que executar aquests plans frenarà la propagació d'incendis", ha ressaltat Jané.

Els plans persegueixen que totes les urbanitzacions, nuclis de població, edificacions i instal·lacions aïllades tinguin garantida l'existència de la franja de protecció contra els incendis forestals, en els termes en què obliga la Llei 5/2003, modificada el 2014 a partir de l’experiència dels grans incendis forestals de l'Alt Empordà del 2012

Per continuar avançant en la conscienciació de la població, aquest divendres les diferents administracions han presentat dos vídeos que assenyalen la importància de l'autoprotecció en la prevenció d’incendis. Els vídeos s'emmarquen en el Pla de Serveis d'Assistència en matèria de prevenció d'incendis. Els audiovisuals exposen les mesures i els consells de prevenció d'incendis per tal que tots els ajuntaments puguin tenir-los penjats als seus webs i fer-ne difusió mitjançant les xarxes socials.

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, s'ha compromès a continuar incrementant la partida que destinen a prevenció d'incendis per recolzar els ajuntaments, sobretot els més petits. Vila ha destacat que aquestes actuacions i programes elaborats per les administracions "són molt importants per la naturalesa del territori on vivim, en què sempre haurem de treballar en la prevenció del foc".

La normativa vigent en matèria d'administració local dóna competència a les diputacions per coordinar i prestar serveis en prevenció d'incendis als municipis de menys de 20.000 habitants. En aquest sentit, Vila ha explicat que una de les línies d'aquest Pla de Serveis és coordinar la sessió informativa amb els veïns dels municipis per explicar-los les mesures que estableix la llei, quines són les seves obligacions i com s'han de dur a terme les accions. Aquestes sessions es fan conjuntament amb els bombers, els agents rurals i els consells comarcals.