El Conservatori de Música de la Diputació celebra el seu 75è aniversari amb una àmplia programació musical

El 'Concert commemoratiu del 75è aniversari' tindrà lloc el 22 de febrer

El Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona commemora enguany el 75è aniversari de la seva fundació pel compositor Francesc Civil i Castellví, en col·laboració amb els professors Ramon Arnau i Josep Saló. Amb motiu de la celebració, al llarg d’aquest any tindran lloc diferents actuacions commemoratives, les quals han estat presentades aquest matí per Albert Piñeira, vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, i per Lluís Caballeria, director acadèmic del Conservatori de Música Isaac Albéniz.
 
Durant la presentació, Lluís Caballeria ha explicat que «l’acte central d’aquest aniversari serà el proper dimecres, 22 de febrer, a les 19 h, amb la participació gairebé de la majoria de la comunitat educativa. El “Concert commemoratiu del 75è aniversari”, que tindrà lloc a la sala simfònica de l’Auditori de Girona, comptarà amb la participació de professors, alumnes i exalumnes del Conservatori».
 
Per la seva banda, Albert Piñeira ha defensat el «paper central i nuclear» que el Conservatori ha tingut en l’àmbit de la música clàssica a les comarques gironines. El vicepresident també ha explicat que «la Diputació, a través del Conservatori, vol promoure la creació de nous públics de música clàssica. Aquesta  és una tasca que l’ens portarà a terme mitjançant iniciatives pedagògiques basades en l’educació de la sensibilitat artística dels nens, potenciant l’escolta de música clàssica. Algunes de les iniciatives que s’oferiran als ajuntaments i a les escoles de la demarcació de Girona seran els “Motets de Bach 2017” i el taller pedagògic “Corda’t”».
 
“Motets de Bach 2017” té com a objectiu potenciar la música als municipis gironins, de manera que s’oferirà als consistoris la possibilitat de programar l’obra, una producció de cinc motets interpretats pel Cor de Cambra de la Diputació de Girona, sota la direcció de Pablo Larraz. “Motets de Bach 2017” ja es va gaudir durant la tardor del 2016 a l’Auditori de Girona.
 
Pel que fa a “Corda’t”, es tracta d’una activitat pedagògica adreçada als alumnes de primer i segon curs de les escoles de primària de la demarcació. Per portar a terme aquest taller els professors del Conservatori es desplaçaran a les escoles, on presentaran als alumnes quatre instruments de la família de la corda fregada (violí, viola, violoncel i contrabaix). Aquest taller ja es va fer al CEIP Castellum de Sant Julià de Ramis i ara s’oferirà a la resta d’escoles. Amb aquest projecte els nens de les comarques gironines tindran l’oportunitat d’entrar en contacte amb instruments que no sempre tenen al seu abast.
 
Albert Piñeira també ha remarcat que «el que es vol assolir amb aquests projectes és l’objectiu que ha guiat el Conservatori des dels seus orígens: garantir la igualtat d’oportunitats dels alumnes de les comarques gironines a l’hora de d’accedir a l’oferta musical».
 
Programació 75è aniversari
 
A més del concert del proper dia 22 de febrer i del que ja es va presentar el passat 14 de febrer a càrrec de la Cobla del Conservatori, tindran lloc les següents actuacions:
 
El 22 de març, a les 20 h, la sala de cambra de l’Auditori de Girona acollirà el concert “Brasil+Villalobos+violoncels+CM Girona=Cambra mix”, que comptarà amb la participació de vuit violoncel·listes que han estat alumnes de Josep Bassal, professor de violoncel al Conservatori de Girona des del 1985. Aquesta és una de les activitats que s’han destinat particularment a valorar molts professionals que s’han format al Conservatori de Música.
 
Per altra banda, el 23 de març, a les 20 h, professors i alumnes del departament de corda presentaran “Les 8 estacions (Vivaldi &Piazzolla)” a l’Auditori del Centre Cultural la Mercè.
 
El 10 de maig, a les 20h, des del departament de piano, els professors i antics alumnes presenten una complexa i alhora atractiva proposta: “Bach 4 piano. Concert per a diversoss teclats”, que aplegarà quatre pianos i un grup instrumental de corda a la sala de cambra de l’Auditori de Girona.
 
En aquesta celebració del 75è aniversari del Conservatori, el centre tampoc ha oblidat el seu fundador, Francesc Civil. És per això que el professor d’orgue Josep Maria Escalona interpretarà obres de compositors organistes que, d’una o altra manera, van formar part de la vida de Francesc Civil. “Francesc Civil: l’organista que va fundar el Conservatori” tindrà lloc el 31 de maig a les 20h a l’Auditori Viader de la Casa de Cultura, on s’ubica l’orgue amb què estudien els alumnes del centre.
 
Els concerts de commemoració d’aquest aniversari finalitzaran el 10 i 11 de juny. L’Escola Coral del Conservatori, juntament amb un quartet de corda, alumnes de piano i de percussió, presentarà l’òpera infantil “El petit escura-xemeneies”, amb música de Benjamin Britten i llibret d’Eric Crozier. Jorgelina Giordano dirigirà aquesta producció, que tindrà lloc al Teatre de Salt el 10 de juny, a les 19 h, i l’11 de juny, a les 12 h. Aquest serà l’únic dels concerts amb entrada de pagament (10 € i 7 €).
 
A més dels concerts, el Conservatori ha organitzat també el cicle “Conferències del 75è aniversari”. La primera ja va tenir lloc el passat 31 de gener i va anar a càrrec del musicòleg Joan Gay. Properament, l’antic director del Conservatori, Lluís Brugués, presentarà “El nostre Conservatori. Història i històries”, que tindrà lloc el 14 de març  a les 20 h a l’aula magna de la Casa de Cultura de Girona. La darrera conferència, pronunciada pel compositor Joaquim Rabaseda, versarà sobre “El Conservatori. Un invent revolucionari”, i tindrà lloc el dia 16 de maig, a les 20 h, a l’aula magna de la Casa de Cultura.