8 anys més de presó per a l'històric Miguelín després d'haver comès dos nous robatoris

El processat té un llarg historial de detencions

Miguelín s'ha tornat a asseure, un cop més, al banc dels acusats. Miguel Rodríguez Nogales és un delinqüent multireincident que es va donar a conèixer a partir dels anys 80 per robar cotxes quan era adolescent. L'home, que actualment té 47 anys, ha passat mitja vida entre reixes, entrant i sortint contínuament de la presó. Aquesta vegada, s'enfrontava a una pena d'11 anys i a pagar una multa de 1.440 euros per dos robatoris comesos a Palafrugell i a Palamós el juliol del 2016.

El cas ha arribat a judici a la secció tercera de l'Audiència de Girona. Fiscalia i defensa han arribat a un acord per rebaixar la pena inicial, tenint en compte que Miguelín ha reconegut els fets i que és toxicòman.

Segons ha explicat, "estava amb el mono" quan va cometre els robatoris. El primer cop el va perpetrar la nit del 13 al 14 de juliol del 2016 a Palafrugell (Baix Empordà). Miguelín va anar fins a un taller de cotxes situat al carrer Anselm Clavé i, segons ha admès ell mateix, va escalar la paret i va rebentar una finestra per entrar dins l'edifici.

Durant el robatori, va causar desperfectes a l'establiment per valor de 4.876,08 euros. Segons els investigadors, el gruix dels danys els va ocasionar amb un tot terreny que va encastar contra la paret de la zona d'oficines per aconseguir forçar l'accés. A dins, hi va trobar 70 euros, que va robar. Després, va pujar a un altre cotxe que hi havia al taller i va fugir. El cotxe sostret el van recuperar el mateix dia.

Cap a les nou del matí, Miguelín va atracar una treballadora d'un pàrquing de Palamós. Segons ha admès, va aparcar el cotxe que acabava de robar i va anar fins a la caseta on hi havia l'empleada. Llavors, va treure un tornavís de grans dimensions i el va fer servir per amenaçar la víctima mentre li exigia que li donés els diners de la recaptació. La dona, atemorida, li va donar 100 euros.

En base a l'acord entre fiscalia i defensa, la presidenta del tribunal ha condemnat Miguelín de viva veu a 8 anys i 1 dia de presó per un robatori amb força i un robatori amb intimidació amb una agreujant de multireincidència i una atenuant de drogoaddicció. Pel furt d'ús de vehicle, haurà de complir 31 dies de treballs en benefici de la comunitat.

En matèria de responsabilitat civil, l'han condemnat a pagar 4.836,08 en concepte d'indemnització pels desperfectes al taller i 100 euros pels diners que va robar al pàrquing.

Antecedents, vagues de fam i fugides

Miguelín acumula desenes de detencions i té nombroses sentències fermes. A efectes de multireincidència en el cas que han jutjat aquest dimarts, la fiscalia li recull fins a quatre condemnes per robatoris amb força i això que tan sol ressegueix un període de poc més de tres anys, entre el juliol del 2010 i l'abril del 2014.

El delinqüent ha estat diferents períodes a la presó i ha protagonitzat més d'una vaga de fam. A més, el gener del 2013 va protagonitzar una fugida des de la presó de Figueres. Ell, i un company, van saltar des de la infermeria a un teulat i, des d'allà, es van despenjar fins al carrer amb uns llençols.

Van estar evadits poc més de dues hores. Després d'escapar-se, la policia els va localitzar a la rambla de Figueres.