Palamós escalfa motors per iniciar les activitats de Carnaval el proper dissabte

Els actes s'allargaran fins l'1 de març

El Carnaval de Palamós donarà el tret de sortida el proper dissabte fins l’1 de març i per primera vegada estarà organitzat per l’Associació Som Carnaval amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palamós. Durant 12 dies tothom podrà gaudir tant de les activitats de sempre com de les novetats que enguany es presenten.

Els actes del Carnaval de Palamós 2017 comencen el dissabte 18 de febrer. Al matí, una exposició de disfresses històriques conduirà cap a La Gorga, on hi haurà la presentació de tots els actes i l’inici dels concursos de fotografia del carnaval i disfresses d’animals domèstics. A la nit, a partir de les nou, la Nau dels 50 metres acollirà una gran festa que inclourà el pregó a càrrec de la colla Les Amparos i comptarà, entre d’altres, amb la presentació de les reines del Carnaval 2017 que aquest any pertanyen a la colla Les Kaòtikes. La festa acabarà amb música en viu fins a la matinada.

El Carnaval al Passeig, el 19 de febrer és una de les novetats més destacades d’aquest any. Una manera diferent de gaudir de l’ambient del carnaval davant el mar amb activitats per a tota la família: taller de disfresses infantil, una cursa de natació, audició de sardanes, vermut dels Pirats, masterclass de cuina i arrossada popular, tot acabant amb un concert del cantautor Miquel del Roig.

La vesprada, la despertada, el dia del comerç o la gran rua de carnaval del dissabte són algunes de les activitats habituals, que diferencien el carnaval de Palamós de la resta de carnavals que es poden trobar a la Costa Brava. El dimecres 22 de febrer es reprenen els actes amb la Vesprada, on totes les carrosses animen al poble amb les seves músiques i la colla de les Reines penja el penó a l’Ajuntament.

El dijous 23 és un dels plats forts d’enguany, ja que després de més de 12 anys es reprèn la Rua Infantil amb la participació de tots els centres educatius del poble, Els infants es trobaran a les 9.15h a la Nau dels 50m, on podran gaudir de tallers de disfresses, maquillatge i complements; a les 11.15h, una vegada tots estiguin guarnits, aniran cap al Passeig del Mar, on els infants desfilaran acompanyats de la música de les carrosses d’animació de la vila. Ja a la tarda, es farà el Ball Infantil per als més menuts i, com a novetat, aquest any es celebra el Ball Juvenil per als joves de secundària i batxillerat, que fins al moment no tenien el seu propi espai dins el Carnaval de Palamós.

El divendres 24 de febrer els palamosins/es es lleven ben d´’hora ja que tindrà lloc la clàssica Despertada, en què les carrosses circulen per la vila animant a tota la població amb la seva gresca i diversió.


També el divendres, és anomenat el Dia dels Comerços, ja que és el seu torn de disfressar-se i gaudir del Carnaval de Palamós. Al matí la colla de les reines i les colles d’animació visiten les guinguetes del Mercat Municipal, alhora que els vilatans poden veure les disfresses que llueixen els paradistes. A la tarda té lloc la visita a la zona comercial i la plantada de carrosses per tal d’ambientar, tant el poble com els vianants. Posteriorment i, com a novetat, aquest any es farà entrega dels premis als comerços millor guarnits a la Plaça Sant Pere, on també s’hi farà un concert com a fi de festa.

Amb el dissabte 25 arriba el gran dia, el dia més esperat per totes les colles, el dia en què té lloc la Gran Rua del Carnaval de Palamós. El dia, però comença amb una activitat que fa molts anys que no es feia i que enguany s’ha recuperat, la Cursa de Disfresses, una cursa de 4 km en un circuit tancat i que té com a requisit anar disfressat. A les 15.30h es donarà el tret de sortida a la Gran Rua, on lluiran disfressa, coreografia i carrossa una seixantena de colles, principalment de Palamós, però també de pobles de la zona.

Durant la rua i a la zona del Pàrquing de la Planassa, hi haurà una zona d’ambient amb música i foodtrucks, per tal que els participants a la rua i els espectadors, puguin gaudir de la varietat de tiberis que oferiran les foodtrucks mentre continuen la festa post-rua. A les 23h i fins a les 5h, es realitzarà el tradicional Ball de disfresses, amb la diferència que aquest any es compta amb la presència d’una orquestra i de dos grups musicals, per tal, que totes les franges d’edat puguin gaudir de música del seu estil i tothom pugui gaudir d’aquest ball tan esperat.

El diumenge 26 de febrer tindrà lloc la Rua Clàssica Matinal, on les colles tornen a lluir les seves disfresses, carrosses i coreografies pel gaudi del públic. Un cop acabada la Rua Clàssica hi ha una petita pausa fins a les 20h, quan comença l’esperada Exhibició de Comparses, un acte inèdit que no realitza cap més carnaval del Costa Brava. Les colles mostren coreografies especials per a l’ocasió i d’altres donen fe del seu humor per a realitzar un gran espectacle davant el públic que els aclama.

El Carnaval de Palamós no s’atura, i el dimarts 28 de febrer es portarà a terme una altra novetat: el Judici Sumaríssim, la Passejada Papal i la Petició de Clemència per part de la colla de Les Kaòtikes. Així, l’endemà, el dimecres de cendra tindrà lloc l’enterrament de la sardina, però també amb moltes novetats: primer hi haurà una ronda de Corrandes, tot seguit es representarà la mort i s’acabarà amb la lectura del testament i l’enterrament de la sardina.

Amb aquests actes es donarà per acabat un gran carnaval, farcit de novetats però també amb els actes tradicionals i de sempre. Som Carnaval és una entitat sense ànim de lucre, amb la voluntat de promoure, dinamitzar, organitzar i gestionar el carnaval de Palamós. Està integrada per un grup de persones i representants de col·lectius de Palamós, interessats a fer del Carnaval una festa de tothom i per a tothom. Som Carnaval neix del desig d’aquests membres a participar activament durant el procés organitzatiu i desenvolupament del Carnaval de Palamós. Som Carnaval destaca com a valors de l'entitat: la il·lusió, la implicació, la voluntat, la diversitat, la transparència, la participació, l’autocrítica i la responsabilitat.