L’Uni planta cara en la final però l’Avenida s’endú la Copa

La base Domínguez, MVP del matx, va conduir les castellanes al triomf

El tercer quart de la final de la Copa va ser determinant per tal que el Perfumerías Avenida guanyés la sisena Copa femenina de la seva historia i deixés amb la mel als llavis a l’equip gironí i els més de 4.000 aficionats que van omplir Fontajau, majoritàriament aficionats de l’Uni. El parcial dels primers cinc minuts d’aquest tercer quart va ser un eloqüent 17-2 per a les jugadores de Miguel Ángel Ortega, que van començar el període perdent de 13 (30-43) i poc menys de cinc minuts després de la represa ja guanyaven 47-45, per acabar el quart amb 5 punts d’avantatge (61-56). Les gironines, que havien fet dos primers quarts primorosos, van perdre totalment el nord en el tercer quart, en què el parcial va ser de 31-15.

Fins aleshores l’equip d’Eric Surís ho havia fet tot bé. L’Avenida va intentar fer el seu joc, això és una defensa pressionant al límit, robar pilotes i sortir ràpid o, si no, bastir situacions 5 per 5 en què poder filtrar pilotes per De Souza o treballar per trobar situacions d’avantatge per a les llançadores de mitja i llarga distància, com Elonu, Givens, Milovanovic, Beard o la base catalana Sílvia Domínguez. L’Uni no va permetre que l’Avenida sortís ràpid, perquè no va perdre pilotes, entre d’altres coses perquè els àrbitres van filar prim en les faltes i no van deixar que l’equip d’Ortega endurís el joc. Mentre, Coulibaly era la dominadora absoluta sota cistella amb l0’inestimable ajut d’Ibekwe. A la mitja part l’Avenida només havia capturat 8 rebots i tots ells defensius, mentre que l’Uni ja n’havia agafat 21, dels quals 8 ofensius. L’Uni atacava molt bé i, amb la sortida de Rosó Buch a la pista, va posar una marxa més. Tot i això, al final del primer quart el resultat era favorable a l’Avenida (17-16), però ja es veia que les salmantines no estaven massa còmodes.

La progressió de l’Uni va continuar en el segon quart. Buch feia els millors minuts del partit, Peters i Ibekwe van fer sengles triples, es trobava amb facilitat Alminaite i no semblava que Ortega tingués un pla B. La intensitat en defensa de l’Uni, que pagava amb la mateixa moneda a l’Avenida, provocava dubtes i errades en el rival. Alminaite, a mig minut del final del segon quart va fer pujar al marcador el 30-41 amb què es va arribar a la mitja part. Les sensacions eren bones, però calia ser prudent, perquè l’Avenida és un equip poderós, un punt superior físicament a l’Uni i perquè les salmantines compten amb una jugadora tan excepcional com la base Sílvia Domínguez.

De la mà de Domínguez va ser que l’Avenida va reaccionar. Va fer un pas endavant, va endurir la seva defensa i va provocar força pèrdues de pilota de l’Uni, que va permetre córrer a les seves rivals. Domínguez, que va fer molt mal i a la qual l’Uni no va encertar a defensar correctament tret d’algunes estones, va fer 12 punts en aquest període. El rebot va quedar estroncat, les jugadores gironines van perdre la dinàmica i l’Avenida es va ensenyorir del matx fins a eixugar la diferència en contra i posar-se per davant. La defensa local es va mostrar tova en algunes accions, concedint moltes situacions de cistella i falta, que les castellanes convertien.

El darrer quart l’Avenida es va dedicar a controlar el matx i l’Uni a intentar entrar-hi, cosa que va aconseguir, però la diferència ja era massa acusada per poder eixugar-la. Les gironines ja no estaven tan inspirades de cara a bàsquet. Només es van acostar en el marcador amb tot decidit, a poc més d’un minut del final, després que s’encadenessin una cistella de Coulibaly (77-69) i un triple d’Ibekwe (77-71) a 58 segons del final, la qual cosa va obligar Ortega a demanar temps mort. Encara una darrera estrebada amb un triple de Noe Jordana (78-74) a 6 segons del final. Domínguez, però, va apagar la darrera esperança des de la línia de tirs lliures (80-74) i encara hi va haver temps perquè Ibekwe fes pujar al marcador el 80-76 final.

A la mitja part del matx, es va aprofitar per retre homenatge a les jugadores internacionals amb la selecció estatal Maria Carme Vilagran, Lolita Iglesias i Anna Junyer. El matx el va presidir Enric Millo, delegat del govern espanyol a Catalunya, que va rebre la xiulada de la nit i la seva arribada a la llotja va motivar els crits d’independència de la grada del pavelló de Fontajau.

80 PERFUMERÍAS AVENIDA: Elonu (6), Domínguez (27), De Souza (11), Beard (8), Givens (15) – cinc incial-, Milovanivic (9), Miloglav, Gil (2), Salvadores, Quevedo i Marginean (2). 23/42 (2p), 4/10 (3p), 4/5 (tirs lliures). 27 rebots.
76 SPAR CITYLIFT UNI GIRONA: Leo Rodríguez (8), Peters (12), Jordana (6), Coulibaly (14), Ibekwe (22) –cinc inicial-, Buch (8), López, Pairó, Alminaite (6), Serra, Spanou i Oma. 23/53 (2p), 5/19 (3p), 15/22 (tirs lliures). 41 rebots.