Unes 60 persones donen suport als encausats per les protestes a Fellines contra la MAT

També es jutjarà al responsable de l'operatiu dels Mossos que va dissoldre els concentrats

Una seixantena de persones han donat suport aquest dissabte a la campanya 'T-66 Judici de Molt Alta Tensió' que defensa els sis activistes contraris a la línia de Molt Alta Tensió (MAT) que estan acusats per les protestes que hi van haver fa tres anys a Fellines, a Viladasens (Gironès), i per qui demanen penes que van dels 21 mesos als set anys de presó.

El judici, que encara no té data, també jutjarà el que era màxim responsable operatiu dels Mossos d'Esquadra aquell dia, per un presumpte delicte de lesions als manifestants.

L'advocat d'alguns activistes Benet Salellas explica que, d'una banda pretenen "defensar la legitimitat de la manera de protestar", i de l'altra vol demostrar que els Mossos es van excedir en l'ús de la força i com a prova presenten informes de les lesions que van patir alguns dels concentrats. Salellas ha explicat que "no només hi ha el fet de les lesions" sinó que també posen en dubte "com es va respondre el cos de Mossos d'Esquadra al dret a la protesta dels manifestants".

L'advocat ha definit la MAT com "una espècie de catàleg" que mostra totes les lluites que s'han dut a terme per part dels ciutadans. "Hi ha hagut un flanc judicial contra totes les entitats que defensen el territori, i no han aconseguit frenar la protesta", ha destacat Salellas.

Un judici a la MAT

Un dels acusats en aquest procediment, en Víctor Cánovas, ha explicat que la vista també ha de servir per "per fer un judici a aquesta infraestructura", i ha defensat el dret a "protestar de manera legítima" contra un model de país que "destrueix el territori".

Cánovas ha posat en valor que s'hagi imputat al sotsinspector dels Mossos. "Tothom va veure per televisió com actuava la policia contra els companys", ha remarcat. L'activista, que es va enterrar dins un cotxe, assegura que els concentrats agredits "només volien saber com estava" i diu que els Mossos els van dispersar "de l'única manera que saben, reprimint".

La campanya porta per nom 'T-66 Un Judici d'Alta Tensió' en referència a la ivestigació del sotsinspector dels Mossos i a la torre 66, que era la que passava just per aquest tram on va haver-hi els incidents.

Judici a l'Audiència

Tot i que encara no hi ha una data assenyalada, Salellas vaticina que serà a l'estiu. "Ara hem rebut l'escrit del fiscal i ho enviarem tot a l'Audiència perquè fixi la data", ha detallat. Una de les particularitats és que la vista no es farà en un jutjat penal sinó que haurà de ser a l'Audiència Provincial de Girona, ja que un dels investigats és policia i té un aforament que així ho determina.

Es dóna el cas que Benet Salellas serà defensa de part dels acusats i acusació contra el policia. Per contra, l'advocat de la Generalitat serà acusació contra els activistes i defensa del mosso encausat. A més, l'acusació també la lideraran el fiscal i l'advocat de Red Eléctrica.