Alimenten amb energia solar el centre mediambiental Espai Mas d’en Pinc de Begur

Els panells tenen un cost de 16.577 euros

El centre municipal mediambiental Espai Mas d’en Pinc de Begur se subministrarà amb energia provinent d’un equip solar. En aquests moments, l’empresa Thermias, amb la col·laboració de BiS Ambiental, està instal·lant l’equipament prop de l’edifici municipal, que es troba als afores del nucli urbà, en una antiga masia que va ser la casa de la bailaora Carmen Amaya i que compte amb una torre de defensa del segle XVII. L’equip solar, que té un pressupost  de 16.577 euros, consisteix en 12 panells en forma de pètals formant una flor. “Aquest equip solar representa un pas més en la conversió de l’antic mas en un centre pioner del Medi Ambient”, ha recordat l’alcalde i responsable de l’àrea, Joan Loureiro.


L’equip, inventat a Àustria, es diu Smartflower i és el primer sistema fotovoltaic tot en un que s’instal·la en un equipament públic de Catalunya. Fa 2,65 metres d’alçada i pesa uns 750 quilos. Els 12 panells ocupen una superfície de 18 metres quadrats i destaca perquè segueix el moviment del sol per ser més eficient, aconseguint sempre el 100% de la seva capacitat en tot moment. A més, els panells, que es pleguen automàticament amb la posta de sol, també, automàticament, es netegen per treure el màxim rendiment. També es pleguen si es detecta que el vent supera els 54 Km/h. L’equip pot arribar a generar fins a 6.200 KWh/any.
L’equipament municipal és un espai de treball compartit entre l’administració pública i entitats privades, inaugurat el 8 de maig de l’any passat. El centre és la seu de l’àrea municipal de Medi Ambient, però també d’entitats i empreses d’aquest sector, amb qui es mira, a més, de buscar sinèrgies en projectes comuns. Entre les entitats i empreses presents hi ha Protecció Civil, SB Creacions Turísticoculturals , BiS Ambiental, Club Excursionista Els Perduts de Begur, Associació Sotaigua, Associació Cultural Mediambiental La Curculla i l’Associació Begur Aigües Obertes. A més, serà el punt des d’on es gestionarà la xarxa de Cittaslow. D’altra banda, compte amb una biblioteca mediambiental amb més de 500 llibres i un espai-mostra dedicat als darrers anys de la bailaora Carmen Amaya. A més, ofereix locals per poder fer reunions i trobades. “Volem que sigui un referent mediambiental del país”, ha manifestat l’alcalde, Joan Loureiro, que també vol que la gent del municipi se’l faci seu. En aquest sentit, el govern s’ha marcat una sèrie de projectes, com és la recuperació d’horts comunitaris, de la vinya, de camins...o la reactivació de la reserva marina de Ses Negres.


El Mas Pinc, una masia als afores del nucli de Begur, va ser adquirida l'any 1963, mitjançant un document privat, per un empresari nord-americà, Stuart S. Wilson Junior, que li va deixar a Carmen Amaya. En aquesta finca, la bailaora va viure els darrers mesos de la seva vida. Carmen Amaya va morir el 19 de novembre de 1963. Dos anys més tard, el 1965, l'Ajuntament de Begur, amb l'alcalde Josep Gual, va adquirir la finca, l’immoble i unes tres hectàrees de terreny, per 700.000 pessetes. Amb la democràcia, l'Ajuntament va decidir reformar-la i rehabilitar-la. Després de 8 anys d'obres i una inversió d'uns 40 milions de pessetes, l'espai municipal es va inaugurar el 23 de maig de 1987 com a Centre Cultural Carmen Amaya, nucli central de les activitats culturals del municipi. El nou govern, sorgit de les eleccions de 1987, va decidir cedir la gestió a dues noies, i posteriorment, a l'associació Nereo, que ho va gestionar fins a l'estiu del 2015.