El Consell Comarcal de la Selva opta al Premi Europeu de la Prevenció de Residus

L'ens és finalista per l'activitat "La cuina de les sobrances"

El Consell Comarcal de la Selva opta al premi Europeu de la Prevenció de Residus en la categoria “Administracions públiques” per l’activitat “ La cuina de les sobrances”, que es va realitzar el passat mes de novembre en el marc de la Setmana Europeu de Residus. Es tracta d’una activitat que van realitzar les cuineres de Sils a un total de 15 municipis de la comarca de la Selva.

En el transcurs de la setmana es van realitzar activitats destinades per a diversos públics, que anaven des de la gent gran fins als infants. Paral·lelament es van col·locar una vintena de punts informatius sobre la necessitat de reduir el malbaratament alimentari; i es van idear jocs i recursos comunicatius fent l’ullet a paraules relacionades amb l’alta cuina o tècniques culinàries i l’aprofitament del menjar.

La cuina de les sobrances


En el transcurs d’aquesta setmana totes les actuacions que s’hi van programar pretenien generar consciència entre la població sobre els problemes associats al malbaratament alimentari i sobre la importància de reciclar correctament els residus. Les activitats que s’hi van programar eren una continuació de la campanya iniciada l’any passat, en la qual es van estrenar diversos dels elements que es van repetir aquest any i que des de l’ens comarcal es va apostar per reforçar davant l’evidència que el malbaratament del menjar és una de les principals causes de l’excés de generació de residus a Catalunya.


Pel que fa a les activitats, la més destacable de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus era la participació de les cuineres de Sils a les parades al carrer. Així, en els punts informatius es van ubicar a les poblacions coincidint amb el dia de mercat setmanal, els visitants hi van trobar el col•lectiu de La Cuina a Sils elaborant algun dels seus plats i oferint tastets que es poden preparar amb menjar sobrant i educadores mediambientals fomentant les bones pràctiques d’aprofitament del menjar i repartint als visitants dos nous obsequis confeccionats pel Consell Comarcal de la Selva per a aquesta ocasió. Es tractava del receptari col•leccionable de la Cuina de les Sobrances, que el passat 2016 s’ampliava amb les 17 receptes finalistes del concurs del 2015 i eles dues tovalles individuals que duen imprès dos Jocs de la Cuina de les Sobrances, o fins i tot el Conte de la primera barreta de pa, ideat per explicar als alumnes més petits la importància de l’aprofitament del menjar.


La Setmana Europea de la Prevenció de Residus va culiminar amb la celebració de dos tallers de cuina als dos centres gastronòmics de la Selva, el Food Lab de Riudellots de la Selva i el Domus Sent Soví d’Hostalric, on les cuineres de Silsvan estar acompanyades per diverses de les finalistes del concurs de l’any passat. Aquesta campanya sobre malbaratament alimentari anava destinada a tota la població de la comarca de la Selva.


El Consell Comarcal de la Selva ha estat seleccionat per l’Agència Catalana de Residus de Catalunya per les activitats organitzades durant la VIII Setmana Europea de la Prevenció de Residus juntament amb el GETE Ecologsites en Acció, l’escola Lluçanès, de Prats de Lluçanès; l’empresa Caprabo, i el rubinenc Javier Ruiz Rojas.

Els guanyadors es donaran a conèixer el proper 18 de maig en una cerimònia que se celebrarà aquest any a Barcelona, a la Casa Llotja de Mar. Aquest guardó distingeix iniciatives tenint en compte l’originalitat de la proposta, el caràcter innovador, l’adaptabilitat a altres contextos regionals o locals,; la mobilització del públic objectiu i la durada. el passat mes de novembre a 32 regions, gràcies a la participació de 43 organitzadors i amb 12.255 activitats arreu d’Europa. Aquesta és una iniciativa que se celebra a Catalunya des de l’any 2009, sota la coordinació de l’ARC i amb el patrocini del Programa LIFE+ de la Comissió Europea.

L’objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa accions de sensibilització i donar a conèixer estratègies de reducció de residus.

Enguany, la IX Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 18 al 26 de novembre de 2017.