UGT ha detectat un augment "alarmant" de persones immigrants que treballen sense contracte a les comarques gironines en els últims quatre anys. Segons les dades recollides per l'Associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants a Catalunya (AMIC), una entitat vinculada al sindicat, un 26,7% dels atesos que tenien feina l'any 2016 ho feia en l'economia submergida, una dada que contrasta amb el percentatge del 2013, que era del 13,9%.
El secretari general del sindicat a Girona, Xavier Casas, subratlla que ho fan empesos per la "desesperació" i per poder "sobreviure", ja que prefereixen treballar sense contracte malgrat que això els impedeixi regularitzar la seva situació.
Una altra dada preocupant, segons el sindicat, és l'augment de persones que no han pogut renovar el permís de residència perquè s'han quedat sense feina, una situació que també afecta als fills i parelles. L'any 2016 van detectar 46 casos però alerten que la xifra és molt més alta perquè n'hi ha molts que no demanen ajuda per por. L'AMIC va respondre 824 consultes durant el 2016. En total van atendre 577 persones, un 4% menys que el 2015 que van ser 604. A nivell de tipus de consultes, la més sol·licitada va ser l'assessorament sobre el tràmit d'arrelament (un 34%), seguit de les renovacions (23%) i el tràmit de la nacionalitat (un 12%), entre d'altres.
Pel que fa al perfil dels usuaris, el 59% eren homes i el 41% dones d'edats compreses entre els 25 i els 64 anys. Més de la meitat dels atesos tenien estudis secundaris i més d'un 20%, bàsics. Pel que fa a les nacionalitats, gairebé un 60% eren marroquins, un 15% d'Hondures, seguit amb molta més distància d'altres països d'origen com ara Gàmbia o Senegal (per sota del 5%), entre d'altres. Del total d'atesos, la majoria vivien al Baix Empordà , un 54%, mentre que un 37%, al Gironès.
Es dobla el nombre d'atesos en situació irregular
Una dada que preocupa a UGT és l'increment de persones ateses que es troben en situació irregular. L'any 2016 aquest col·lectiu representava el 41% dels atesos, mentre que l'any 2013 eren només el 21,6%, és a dir que en quatre anys s'ha doblat. Per altra banda, també han fet èmfasi en aquell grup d'usuaris que estan en situació d'irregularitat sobrevinguda. Són aquells que no han pogut renovar el permís de residència perquè han perdut la feina i no poden complir els requisits econòmics i socials.
Es tracta d'una situació "dramàtica", segons el representant de l'AMIC a Girona, Mohamed Daouieb, perquè també afecta els fills i parelles que deixen de tenir la residència donat que estan vinculats a la del cap de família. Si en quinze dies no aporten més documentació, afegeix Daouieb, se'ls notifica que hauran de marxar del país. Si no ho fan, passaran a viure de forma irregular amb el risc de ser expulsats o d'ingressar al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) a Barcelona. Des del sindicat destaquen també una dada: el 40% de les persones que van atendre en situació d'irregularitat sobrevinguda feia 10 anys o més que residien a Catalunya.
L'any 2016 van detectar 46 casos d'irregularitat sobrevinguda a les comarques gironines mentre que el 2015, només un. Diuen que les xifres reals són molt més altes perquè la gent té por a explicar la seva situació. És per això que subratllen la necessitat de difondre la feina que fan des de l'AMIC per poder ajudar-los.
Extrema "vulnerabilitat" accentuada per la reforma laboral
Des del sindicat i l'AMIC recorden que darrere les xifres hi ha persones que pateixen la precarietat laboral d'una forma més agreujada. Segons el secretari general d'UGT a les comarques gironines, Xavier Casas, la persona immigrant "desconeix les normes i els drets que tenen" i d'això se n'"aprofiten" els "falsos empresaris" que els "exploten" amb feines de jornades interminables i salaris molt baixos a canvi de poder cotitzar i tenir o mantenir el permís de residència. A partir del 2012 han vist com aquestes situacions augmentaven arran de la segona reforma laboral que els sindicats reclamen que es derogui. "Aquella reforma va donar base legal a un seguit d'irregularitats i alguns empresaris s'aprofiten d'això, perquè els permet tenir mà d'obra barata a base de la por", assenyala el secretari d'organització d'UGT a Girona, Jorge Iglesias.