L'acusat de matar d'una ganivetada al coll el seu germà a Figueres, a judici

El fiscal demana 14 anys de presó i la defensa sosté que va ser un accident

El cas que arriba a judici a partir d'aquest dilluns a l'Audiència de Girona es remunta a la matinada del 26 de març del 2016. L'acusat, Manuel Rodríguez, té diverses condemnes per altres delictes i està en presó provisional des del 28 de març, dos dies després del crim.

El fiscal Enrique Barata sosté que cap a la una de la matinada, l'acusat i el seu germà van començar a discutir al carrer Pere III de Figueres, just davant d'on vivien plegats. Aleshores, Manuel Rodríguez va entrar al domicili i, mentre continuava "cridant i discutint virulentament" amb la víctima a través de la finestra, va anar a la cuina i va agafar un ganivet.

Segons recull l'acusació pública al seu escrit de conclusions provisionals, la fulla del ganivet mesurava 32 centímetres de llargada i tenia una amplada de 4 centímetres. "Això li atorgava una superioritat sobre el seu germà, que estava desarmat", indica el fiscal.

Amb el ganivet a la mà, va tornar a la finestra per continuar la disputa amb el germà, que continuava fora de casa. "En un moment determinat, la víctima exaltada pels crits i la discussió, va saltar des del carrer i va pujar a la finestra on estava situat l'acusat", relata el fiscal.

La reacció de l'acusat va ser assestar-li una ganivetada. "Conscient que el ganivet que tenia a la mà era molt perillós i idoni per acabar amb la vida d'una persona, li va propinar una forta punyalada al coll", detalla el fiscal. Com a conseqüència de l'estocada, la víctima es va desplomar a terra d'esquenes i va morir pocs minuts després dessagnat.

L'acusat, continua descrivint el fiscal, va entrar de nou al domicili familiar i va guardar el ganivet tacat de sang a un calaix. Després, va sortir al carrer i va trucar al telèfon d'emergències 112 "conscient de la gravetat del crim comès". Quan els Mossos d'Esquadra van arribar al lloc, va autoritzar que entressin a l'habitatge i els hi va entregar l'arma del crim.

El fiscal acusa Manuel Rodríguez d'un delicte d'homicidi amb les agreujants d'abús de superioritat i de parentiu i l'atenuant de col·laboració amb la justícia. Demana que el condemnin a 14 anys de presó i que indemnitzi els seus altres tres germans amb un total de 45.000 euros.

Va ser un accident

La defensa al·lega que va ser un accident. Segons exposa al seu escrit, aquella nit els dos germans havien estat prenent unes cerveses a un bar proper a casa seva. "Van sortir de matinada del bar, abraçats, i en cap moment previ a la mort de la víctima hi va haver cap discussió", argumenta la defensa.

Segons la versió de l'acusat, els dos germans van començar a barallar-se amb una persona d'origen magrebí que li reclamava uns diners a Manuel Rodríguez. "Per protegir al seu germà, la víctima li va ordenar que entrés a casa mentre ell continuava la discussió al carrer", exposa.

Llavors, "ofuscat per l'altercat" i seguint ordres de la víctima que li va demanar "alguna cosa per defensar-se", corre cap a la cuina i agafa el ganivet. "Quan torna per donar-li a través de la finestra, sobtadament la víctima s'enfila i, accidentalment, li clava", afirma la defensa que afegeix que, immediatament, l'acusat va sortir al carrer per socórrer el seu germà mentre "crida, plora i demana ajuda".

"No volia matar el seu germà, la mort es produeix de forma accidental", resol la defensa. A més, detalla que els dos germans eren extoxicòmans. La víctima treballava i s'havia recuperat mentre, segons la seva advocada, "protegia l'acusat en el seu procés de rehabilitació".

"No hi havia cap motiu perquè el matés sinó tot el contrari, a l'acusat li interessava que el seu germà continués amb vida ja que era qui assumia les despeses domèstiques", conclou. Per això, demana que l'absolguin.