El mosquit tigre inicia la seva conquesta per terres gironines

S'ha instal·lat a una desena de municipis de la demarcació i se segueix estenent

El mosquit tigre es va estenent de mica en mica a les comarques gironines. Ara fa dos anys van detectar la seva presència a cinc poblacions de la Selva marítima, les que són límit amb Barcelona. Actualment, en aquestes cinc poblacions i en cinc més veïnes l'insecte ja s'hi ha establert i va avançant cap a l'interior de la comarca. El director del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter, Eduard Marquès, ha explicat que en aquestes deu poblacions hi ha presència constant d'aquest insecte.

Des del servei de control de mosquits tenen vigilància constant en una cinquantena de municipis de les comarques gironines: els que tenen més de 5.000 habitants –excepte Girona-, allà on en algun moment han detectat mosquit tigre i també els anomenats 'punts calents' que són les poblacions de pas on és fàcil que el mosquit hi pugui arribar. La vigilància es fa a través d'uns 1.500 paranys repartits per aquestes prop de cinquanta poblacions.

Eduard Marquès ha explicat que 'a pràcticament tots els municipis' han detectat en algun moment algun brot de mosquit tigre. 'Això vol dir que en el 95% hi hem trobat l'insecte en algun moment, però en la majoria ho hem pogut controlar', detalla Marquès que exposa que cada vegada que un parany dóna positiu, fan tasques de prevenció a la zona com eliminar elements que poden acumular aigua i fumiguen per eliminar l'exemplar femella si és que encara es troba per la zona.

La quarantena de poblacions on han detectat la presència d'aquest insecte són sobretot a les comarques de la Selva, l'Alt i el Baix Empordà. Marquès ha detallat que la majoria de vegades han pogut eliminar la presència del mosquit però que sovint, amb el pas del temps, torna a haver-hi un nou focus. De fet, el mosquit tigre s'ha arribat a detectar a Girona ciutat, on un estudiant mentre feia el Treball de Recerca ha posat paranys i ha localitzat exemplars de l'insecte.

És difícil controlar l'expansió d'aquest insecte perquè és diürn i té molta mobilitat. Acostuma a viatjar en vehicle motoritzat i durant l'estiu, quan milers de persones es desplacen fins a la costa, és habitual que augmenti la població a la demarcació.

Però el pitjor encara ha d'arribar, Eduard Marquès ha explicat que el moment més crític serà a finals d'agost i principis de setembre quan les pluges habituals de final d'estiu poden fer eclosionar tots els ous de cop. El mosquit tigre pon els ous en sec dins recipients i, quan s'omplen d'aigua, surten els mosquits. 'En aquests moments l'eclosió pot ser molt nombrosa i que els veïns es trobin amb un atac furibund d'aquests mosquits agressiu', ha explicat Marquès.

A banda de la incomoditat, també hi ha un aspecte relacionat amb la salut. El mosquit tigre pot ser portador de fins a vint virus i per dos d'aquests no hi ha vacuna ni són presents al continent europeu. Per aquest motiu, Marquès creu que l'arma més poderosa és la sensiblització i que els veïns tinguin cura de no deixar estris que puguin acumular aigua o, si necessiten emmagatzemar-la, hi posin una tela mosquitera.