Blanes lamenta la pèrdua del festival Birrasana

La setena edició se celebrarà a Lloret de Mar

En relació a l’anunci que s’ha fet públic explicant que la setena edició del festival Birrasana es farà enguany a Lloret de Mar (Selva), l’Ajuntament de Blanes ha volgut donar a conèixer diverses consideracions.

Tant l’alcalde, Miquel Lupiáñez, com la regidora de Promoció de la Ciutat, Dafne Galvany, han lamentat que finalment els organitzadors –l’Associació Birrasana i Cervesa Marina- hagin decidit deixar de fer el festival a Blanes.

No tan sols per l’important pol d’atracció turístic que ha significat –al 2016 van haver més 15.000 visitants-, sinó perquè els organitzadors són empresaris blanencs, i des del consistori sempre es fa tot el possible per donar suport a les iniciatives locals.

Queixes del gremi d’hostaleria i restauració

D’ençà de la darrera edició del 2016 el malestar que ja s’havia expressat anteriorment des del Gremi d’Hostaleria i Restauració havia anat en augment. Les queixes generalitzades adreçades a l’Ajuntament de Blanes anaven principalment en tres sentits: la carpa instal·lada al Passeig Cortils i Vieta tapava la vista dels locals de restauració que hi ha en aquest tram del passeig, per aquests mateixos establiments significava una competència, i consideraven que el tipus d’usuaris que anaven al festival feia que tot el seu entorn es veiés brut i deixat.

Després de la 6a edició celebrada del 13 al 15 de maig, al juny es va convocar una reunió amb els organitzadors, on també van participar representants del sector de la hostaleria, així com dels grups amb representació municipal. En aquesta trobada alguns grups polítics a la oposició també van expressar la seva disconformitat amb el conveni signat pel consistori per donar suport a l’esdeveniment.

Més concretament, el què es va explicar que es considerava inadequat eren els 5.000 € de subvenció atorgats per l’Ajuntament de Blanes, així com que se’ls eximís de pagar l’ocupació a la via pública per la utilització del Passeig de Mar. Tot això, a banda de les despeses afegides en altres qüestions, com per exemple, la neteja i recollida de residus generats pel festival.

Ubicacions alternatives per ubicar Birrasana

Mentre aquesta darrera qüestió es va seguir tractant en posteriors reunions amb els partits polítics, paral·lelament el Departament de Promoció de la Ciutat va estudiar d’altres ubicacions alternatives per oferir als organitzadors, per poder satisfer així el malestar expressat pel Gremi d’Hostaleria i Restauració. En aquest sentit, es va proposar a l’Associació Birrasana i Cervesa Marina fins a quatre possibles localitzacions, tres de les quals continuaven tenint com a referència estar situades al costat del mar.

Una d’ells són els aparcaments de la zona blava que hi ha a l’esplanada del costat dels pavellons, en el mateix espai on des de fa quatre anys s’instal·la la Fira del Vehicle d’Ocasió. També es va proposar la mateixa zona del Passeig Pau Casals on s’instal·la durant la festa major el Festival de Música Ensorra’t, i la Plaça dels Països Catalans.

Aquest darrer espai es va posar en marxa tot just fa dos anys, i fins al moment s’hi ha ubicat alguns esdeveniments com la Festa de la Diversitat o la Festa del Dia de l’Infant de Creu Roja, entre d’altres. Per últim, una altra de les ubicacions alternatives era un tram del Passeig de la Marina, que s’hagués tallat al trànsit durant la celebració del festival perquè s’hi pogués enquibir la carpa de grans dimensions que ha allotjat l’esdeveniment en les darreres edicions.

Ubicació a Lloret de Mar

El festival Birrasana s’ubicarà al passeig marítim de Lloret, concretament a l’aparcament de Sa Caleta, ocupant una superfície total de 4.000 m2, dels quals 1.200 m2 seran coberts amb una carpa de grans dimensions on hi haurà les cerveses participants, xerrades i activitats complementàries amb la cervesa artesana com a eix temàtic. L’oferta es complementarà amb música en directe, un gran espai infantil i altres activitats.