Reobren les botigues de la Jonquera tancades per vendre roba falsificada

L'alcaldessa diu que se senten impotents

Els establiments de Pertús i la Jonquera (Alt Empordà) poden reobrir portes des d'avui. La policia espanyola ha començat a retirar els precintes de les més de quaranta botigues que van tancar arran del macrooperatiu contra la venda de productes falsificats del novembre.

Dos agents han anat comerç per comerç comunicant als propietaris dels negocis l'ordre de desprecintar el local i la resolució judicial. A més, els han alertat que no poden vendre-hi productes falsificats. A partir d'ara, els establiments ja poden reobrir portes.

La decisió judicial ha arribat dos mesos després de l'actuació i no ha agradat ni a l'Ajuntament ni als comerciants de la zona. El president de l'associació, Bruno Comas, diu que els "preocupa" que puguin tornar a obrir i remarca que esperen que "ho facin amb coses que puguin vendre". D'altra banda, assegura que durant aquest temps la resta de negocis han triplicat les vendes i que, per aquest motiu, molts li han fet arribar el seu malestar.

L'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, també lamenta la decisió i afirma que se senten "decebuts" i "impotents". Martínez concreta que el motiu de l'aixecament de la mesura cautelar de tancar els negocis es deu al retard en el peritatge del material comissat.

En aquest sentit, considera que tenint en compte la magnitud de l'operatiu era previsible que aquestes tasques s'allarguessin. "Nosaltres recolzàvem els dos anys de tancament que es demanaven com a mesura cautelar", insisteix l'alcaldessa.

Martínez remarca que no tenen eines per lluitar contra aquesta problemàtica però alerta que hi estaran a sobre. Per això, adverteix que, si detecten que les botigues venen falsificacions a les voreres, els retiraran els permisos per ocupar la via pública.

"No enganyem la gent"

Durant tot el matí, desenes de treballadors dels establiments precintats s'han aplegat a la zona a l'espera de saber si podien reobrir portes o no. Un d'ells, en Youseff, assegura que la decisió ha perjudicat molts negocis i insisteix que "no es tracta de falsificacions sinó d'imitacions". "No enganyem a la gent", afegeix.

L'operatiu més importat a nivell estatal

L'operatiu que es va fer els dies 29 i 30 de novembre s'ha convertit en el més important que s'han realitzat fins ara a nivell estatal contra les falsificacions. Es van fer 71 detencions, sis registres i 41 inspeccions a locals i naus. A més, la policia estatal va descobrir-hi fins a set magatzems secrets darrere de parets falses on amagaven gran part del material. El mercat el lideraven tres grups organitzats que havien aconseguit blanquejar més de 9 MEUR i el seu volum de negoci il·lícit arribava fins als 5 MEUR.

La jutgessa que instrueix el cas va adoptar la mesura cautelar de mantenir precintats els negocis però, finalment, ha aixecat l'ordre.