90.000 euros per 'millorar la realitat social' del barri de la Font de la Pólvora a Girona

El projecte comptarà amb equips d'educadors treballant sobre el terreny

Millorar la realitat social de Font de la Pólvora. Aquesta és la voluntat de l'Ajuntament de Girona i, per això, ha posat en marxa un pla social per a aquest barri de l'est de la ciutat. El projecte es basa en tres accions. Per una banda, 'l'espai Xerranca', un projecte educatiu on treballadors socials i psicòlegs rebran a pares i mares del barri per orientar-los en qüestions relacionades amb els fills. Es tracta d'una iniciativa avalada per una prova pilot que s'ha fet al Centre Cívic Onyar i que l'ajuntament ha incorporat pels bons resultats que s'han obtingut.

En paral·lel, s'impulsarà el projecte 'Fem família'. Es tracta d'una acció que, segons Paneque, va enfocada a aquelles persones que, després de passar per 'l'espai Xerranca', s'ha detectat que pot existir risc d'exclusió per a l'infant. En aquest cas, el pla preveu un acompanyament individual per a cada família.

La tercera pota del pla és independent de les altres dues. Es tracta de la detecció de casos problemàtics a través de la intervenció sobre el terreny d'equips de treball. "Hem vist que els veïns amb problemes de Font de la Pólvora no s'acosten als serveis socials, per això volem acostar-nos-hi nosaltres", ha comentat Paneque. La regidora ha reconegut que "serà complicat" que moltes famílies s'acullin al pla però "segur que arribarà molt més lluny que l'actual", al que només s'hi acollien tres famílies. Tot plegat amb el recolzament de l'oficina de Serveis Socials que des de fa temps el consistori té a la zona i des d'on es coordinaran les accions previstes.

La Generalitat en pagarà el 60%

La regidora de Drets Socials ha explicat que aquest pla específic arriba després que la Generalitat hagi retirat l'ajuda que fins ara prestava per a la millora del barri. Paneque explica que a les famílies els costa anar fins a l'oficina. Per exemple, només tres famílies s'havien adreçat als serveis socials per demanar el suport dels educadors que treballen a la zona. En canvi, amb el nou projecte, els treballadors sortiran al carrer i seran els encarregats de detectar els possibles casos de risc. Amb aquest canvi de criteri, el consistori espera arribar a més famílies que necessitin dels Serveis Socials.

Com que hi havia només tres famílies ateses, la Generalitat va retirar a finals d'any aquest servei. Ara, amb el projecte específic del consistori, s'ha compromès a pagar el 60% del nou pla. En total el pressupost destinat al projecte és d'uns 90.000 euros i també contempla que, a la llarga, es facin accions comunitàries complementàries i de suport, com reforç escolar.

S'estendrà a altres barris

Paneque ha afirmat que tenen previst eixamplar les accions amb treballadors socials més enllà de Font de la Pólvora. "Creiem que és una línia de treball que dona bons resultats i volem obrir-la a altres barris amb problemes", ha avançat.

A més, la regidora ha explicat que aquest és un pla que treballa amb nivells de prevenció secundaris i terciaris, o sigui, específics per a una determinada zona i persones. "Sabem que les dificultats principals del barri són l'atur i el risc de la infància, i en això ens hem de centrar", ha conclòs.